Tri miliona eura za neisplative akcije

Kako su prebili 10.000.000 eura koje je A2A dala na 5-godišnje korišćenje banci Đukanovića
85 pregleda 2 komentar(a)
Prva Banka, EPCG, A2A, Foto: Arhiva "Vijesti"
Prva Banka, EPCG, A2A, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 02.07.2012. 04:28h

Da je Prva banka uspostavila neobičnu praksu u vraćanju kredita potvrđeno je i u revizorskom izvještaju Elektroprivrede za prošlu godinu.

EPCG je 31. marta 2010. godine dala kredit Prvoj banci u iznosu od deset miliona eura. To je bila prva "investicija" partnera Vlade u EPCG, italijanske kompanije A2A koja upravlja Elektroprivredom.

Prema revizorskom izvještaju EPCG za 2011. godinu, iznos sredstava koji Prva banka duguje EPCG po osnovu kredita je smanjen za tri miliona eura.

Kredit, ipak, nije vraćen na uobičajen način, već je po tom osnovu EPCG učestvovala u dokapitalizaciji Prve banke, odnosno dio potraživanja po osnovu kredita je zamijenila novim akcijama Prve banke.

Dio akcija bez prava glasa

Predstavnici Elektroprivrede su 19. aprila 2011. godine kupili dodatnih 37.748 akcija po nominalnoj vrijednosti od 127,82 eura po akciji. Kako se navodi u revizorskom izvještaju “ukupna investicija je iznosila 4,8 miliona, od kojih je tri miliona finansirano kroz konverziju subordiniranog duga, dok je 1,8 miliona eura isplaćeno u gotovini”.

To je povećalo učešće EPCG u Prvoj banci na 24,1 odsto akcijskog kapitala.

U finansijskom izvještaju EPCG je, podsjećamo, potvrđeno pisanje "Vijesti" da je EPCG pomogla Prvoj sa deset miliona eura koliko je pretvoreno u subordinisani dug. Kredit je dat na pet godina od datuma korišćenja uz kamatu od 10 odsto godišnje.

Energetska kompanija, kojoj građani i privreda plaćaju električnu energiju prema cijenama Regulatorne agencije za energetiku, učestvovala je u dokapitalizaciji Prve banke tako što je dio duga te banke pretvorila u akcije i to bez prava odlučivanja.

Umjesto da akcije proda kada je bio povoljan period za to, EPCG je i dalje vlasnik iako je cijena na berzi dvostruko manja. To pokazuje da ovo nije bio investicioni poduhvat EPCG koji će se toj kompaniji isplatiti, već pomoć banci čiji većinski vlasnici su braća, lider DPS-a i biznismen Milo i Aco Đukanović.

Umjesto da akcije proda kada je bio povoljan period za to, EPCG je i dalje vlasnik iako je cijena na berzi dvostruko manja

EPCG ima vlasništvo nad dvije vrste akcija Prve i to nad 19,76 odsto običnih akcija i svih preferencijalnih akcija koje je izdala Prva banka. Preferencijalne su akcije koje EPCG ne daju pravo glasa, već samo pravo na dividendu i ne mogu se konvertovati u obične akcije.

Dan prije dokapitalizacije i zamjene duga, Odbor direktora EPCG je 18. aprila 2011. godine donio odluku da konvertuje 23.471 običnu akciju u vrijednosti od tri miliona eura u nekumulativne preferencijalne akcije.

Istog dana kada je kupila dodatne akcije, 19. aprila, EPCG je potpisala protokol sa Prvom bankom koji joj daje pravo da akcije proda do 30. novembra 2011. godine, što državna kompanija nije učinila, pa su akcije bez prava glasa ostale u njenom vlasništvu.

Iako je tada bio nepovoljan trenutak za prodaju, jer ne bi zaradili, ali pošto je probijen rok za prodaju preferencijalnih akcija propisan protokolom, pitanje je da li EPCG sada može da proda akcije i vrati svoj kapital, i pod kojim uslovima. Te akcije čine oko 4,4 odsto vlasništva u Prvoj banci.

Promašeno ulaganje za EPCG

Podsjećamo da je na dan kada je obavljena dokapitalizacija Prve banke, radni dan na berzi produžen za dodatna dva sata.

Na dan kada je obavljena dokapitalizacija Prve banke, radni dan na berzi produžen za dodatna dva sata

Prodato je 65.629 akcija za 8,3 miliona, od čega je većinu, potvrđuje i revizorski izvještaj, kupila EPCG. I zvanični podaci pokazuju da je EPCG tada konvertovala novac iz kredita datog Prvoj u akcije te banke.

Odluku o dokapitalizaciji je nekoliko dana kasnije komentarisao je predsjednik Odbora direktora Srđan Kovačević i saopštio da smatra da je to dobra investicija.

EPCG je tada platila 127,82 eura po akciji Prve banke koje se danas prodaju po cijeni od 77 eura, a u toku ove godine cijena im je padala i na 65,88 eura po akciji, dvostruko manje nego što ih je platila EPCG.

“Vijesti” su pisale da se u periodu dokapitalizacije u ponudi danima nalazilo 300 akcija po cijeni od svega 99,99 eura, osam akcija po cijeni od 114 eura, 199 akcija po cijeni od 114,9 eura, 18 akcija po cijeni od 123,99 eura, 90 akcija po cijeni 125,99 eura.

U EPCG zadovoljni što pomažu Prvoj

Predstavnici EPCG su upitani o uzimanju kredita po visokim kamatama, dok drže najveći dio novca u Prvoj banci, bez obzira na to što su njen suvlasnik, zašto se zadužuju kad ima desetine miliona depozita u toj banci, koje projekte se zadužili (što se može vidjeti i iz ovogodišnjeg zahtjeva za poskupljenje struje), ukupan iznos zaduženja, zašto je dio kredita koji je EPCG dala Prvoj banci u iznosu od 10 miliona eura od 31. marta 2010. godine zamijenjen akcijama u toj banci.

Na pitanja "Vijesti", iz EPCG su zvanično dostavili "integralni odgovor", koji ne obuhvata konvertovanje kredita Prvoj u akcije. "Krediti i oročena sredstva ne tretiraju u regulatorno dozvoljenom prihodu koji odobrava regulator, a na osnovu kojeg se formiraju cijene električne energije", naglasili su iz EPCG.

Oni su ponovili da je novac od dokapitalizacije, koja je bila vrijedna 96 miliona eura, u tri banke oročen u različitim vremenskim periodima "po povoljnim kamatnim stopama", a najviše u Prvoj jer EPCG ima preko 20 odsto akcija te banke.

"EPCG je, po osnovu kamata na oročena sredstva u bankama, od 2009. godine prihodovala 13,7 miliona eura, od čega preko 70 odsto od Prve banke", tvrde iz EPCG u zvaničnom odgovoru.

Ta sredstva se, dodaju oni, mogu koristiti isključivo za izgradnju kapitalnih objekata, tvrdeći da je oko 20 miliona potrošeno u te namjene, a prilikom povlačenja tog novca "EPCG nije imala problem sa bankama".

Saopštavaju da je EPCG nosilac kredita i zato je morala po instrukcijama revizora, da ga knjiži kao obavezu EPCG, "ali je u istom iznosu knjižen i kao potraživanje od CGES-a"

Saopštavaju da je EPCG 2010. i 2011. godine investirala 35 miliona eura u cilju modernizacije i proširenja elektroenergetske mreže. "Samo do kraja tekuće godine u pet velikih trafo-stanica 35/10 KV biće investireno preko 16 miliona eura", istakli su iz EPCG.

Oni naglašavaju da je sa EBRD-om potpisan "povoljan kreditni aranžman za strateški projekat za unapređivanje sistema mjerenja, odnosno ugradnje brojila".

Za kreditno zaduženje u 2011. navode da se odnosi na kredit od KfW banke i iskorišćena su za projekat gradnje dalekovoda Tirana – Podgorica, jer je Crnogorski elektroprenosni sistem, koji je korisnik kredita, tada poslovao u okviru EPCG.

Saopštavaju da je EPCG nosilac kredita i zato je morala po instrukcijama revizora, da ga knjiži kao obavezu EPCG, "ali je u istom iznosu knjižen i kao potraživanje od CGES-a".

"Poznato je da je u periodu intenzivne ekonomske krize u svijetu, došlo do problema likvidnosti i solventnosti banaka, pa i onih koje posluju u Crnoj Gori. Skoro sve banke dobile su pomoć od svojih vlasnika tzv. majki kompanija i akcionara, kako bi sačuvale funkionisanje u kriznom periodu.

Kao vlasnik Prve banke, i EPCG uz apsolutnu saglasnost između menadžmenta i Odbora, ušla je u dokapitalizaciju Prve banke, čime je sačuvano poslovanje banke. Na sreću, tadašnji veliki problemi i ostalih banaka i Prve u Crnoj Gori su iza nas, na zadovoljstvo i akcionara i klijenata banaka", smatraju u EPCG.

Bonus video: