Tufegdžić: Svi dobronamjerni da podrže radnike Primorke

"Država je kao garant za kredit, četiri miliona eura kojeg su vlasnici građani Crne Gore, isplatila za punjenje nekih privatnih džepova i vraćanje dugova za koje radnici ama baš ništa nijesu krivi. Zar država nije mogla usloviti date garancije isplatom plata i doprinosa zaposlenima", pitao je Tufegdžić
65 pregleda 2 komentar(a)
Dragan Tufegdžić
Dragan Tufegdžić
Ažurirano: 29.06.2015. 14:22h

Demokratska Crna Gora pozvala je sve dobronamjerne da javno podrže radnike Primorke Bar, koji su, kako tvrde, jedine prave žrtve privatizacije.

Član Inicijativnog odbora Demokrata Bar, Dragan Tufegdžić, smatra poražavajućom posljednju informacija koja ukazuje na to da radnicima Primorke neće moći biti isplaćene zarade i uplaćeni doprinosi.

“Cijena od 4,9 miliona eura za cjelokupnu imovinu, i dugovi od oko 22 miliona eura su nešto što se ničim ne može opravdati. Najvjerovatnije će NLB banka postati vlasnik cjelokupne imovine Primorke, kao davalac kredita i neko ko ima pravo na to”, naveo je Tufegdžić u saopštenju.

On je podsjetio da je kredit koji je dobijen od NLB Montenegrobanke u iznosu od 14,4 miliona eura, bio namjenski, za isplate doprinosa zarada.

Tufegdžić je dodao da su od toga, koliko je poznato, namirene druge kompanije koje su imale potraživanja.

"Država je kao garant za kredit, četiri miliona eura kojeg su vlasnici građani Crne Gore, isplatila za punjenje nekih privatnih džepova i vraćanje dugova za koje radnici ama baš ništa nijesu krivi. Zar država nije mogla usloviti date garancije isplatom plata i doprinosa zaposlenima", pitao je Tufegdžić.

On je pitao i da li su radnici krvi za sumnjivu privatizaciju Primorke, praćenu brojnim stečajima, kreditima koji su nenamjenski trošeni i da li treba zaboraviti sve kao da se ništa nije dogodilo.

“Zar je ljudski okrenuti leđa tim ljudima koji se godinama bore za svoja prava i koji su ostavili i ugradili godine rada i života u Primorku? Da li država treba da stane u njihovu zaštitu i učini sve što je u njenoj moći da im pomogne”, pitao je Tufegdžić.

On smatra i da je, u ovom slučaju, Vlada stala na stranu privatnog vlasnika čija namjera očigledno nije bila iskrena i čiji principi poslovanja upućuju na to da radnike gleda kao na nužno zlo, a ne na partnera u zajedničkom poslu.

Bonus video: