Turci ponovo hoće dvije kule, jedna "porasla" za sprat

“Mia investments” preradila projekat, ne odustaje od solitera na Jadranskom sajmu, a novo idejno rješenje praktično je identično prethodnom, na koje saglasnost nije dao MORT i glavna gradska arhitektica
10569 pregleda 13 komentar(a)
Novo idejno rješenje solitera
Novo idejno rješenje solitera

Turska kompanija „Mia investments“ preradila je idejno rješenje budućeg hotelsko-apartmanskog kompleksa „Mia Budva“, ali ne odustaje da ispred hala Jadranskog sajma, na 20 metara od Slovenske plaže, gradi dvije kule - jednu od 15, a drugu za sprat višu.

Novo idejno rješenje praktično je identično onom prethodnom, na koji budvanska glavna arhitektica Ana Samardžić nije dala saglasnost, kao ni Ministarstvo održivog razvoja, jer dvije kule ne odražavaju duh Mediterana. Kompanija, za koju investitori tvrde da je isključivo vlasništvo turskih biznismena, te da u njoj nema interesa crnogorskih političara iz vrha DPS-a, zatražila je ponovo saglasnost od glavne arhitektice, koja je u međuvremenu ponovo Opštini, odnosno Sekretarijatu za zaštitu imovine priznala svojstvo stranke u postupku.

U idejnom rješenju u koje su „Vijesti“ imale uvid, “Mia investments” namjerava da gradi hotel sa pet zvjezdica „Mia Budva“ koji će imati 11 hiljada kvadrata manje, nego što je to važećim Detaljnim urbanističkim planom „Budva centar“ predviđeno.

Riječ je o parceli od 8.500 kvadrata, uknjiženoj na firmu „Safiro beach“, iza koje po tvrdnjama biznismena Duška Kneževića, za kojim je raspisana potjernica, stoje Branimir Gvozdenović i Milo Đukanović, koje je i optužio da su mu oteli atraktivnu parcelu. Druga strana je to demantovala.

Prethodno idejno rješenje solitera
Prethodno idejno rješenje solitera

„Objekat je projektovan kao složena forma sa postamentom i dvije kule, na jugozapadu - kula A i sjeveroistoku - kula B. Projektovano je 358 smještajnih jedinica u vidu hotelskih soba, studio apartmana i apartmana sa ukupnim brojem gostiju 858. Objekata u podzemnim etažama ima neto 13.106.81 kvadrat, u nadzemnim 34066.05 kvadrata, što ukupno iznosi 47.172.86 kvadrata. Kula A ima dvije garažne etaže, prizemlje i 16 spratova, a kula B dvije garažne etaže, prizemlje i 15 spratova. U dvije podzemne etaže smješten je garažni prostor, hotelske tehničke prostorije i servisne prostorije za potrebe hotela. U postamentu objekta (prizemlje i 1. sprat), smješteni su javni hotelski sadržaji, administracija, poslovni prostori i otvoreni bazen na krovu prizemlja sa platoom sa ležaljkama. U kulama (od 2. do 15. sprata) projektovane su smještajne jedinice - hotelske sobe i apartmani, ukupno 358 smještajnih jedinica“, piše u idejnom rješenju.

Budvanske Demokrate su nedavno pozvale sada već bivšeg ministra održivog razvoja Pavla Radulovića i glavnog državnog arhitektu Dušana Vuksanovića da objelodane da li je sin Branimira Gvozdenovića, Marko Gvozdenović predstavljao kompaniju „Mia investments“ na razgovorima u Vladi. Oni su pozvali i Centralnu banku, Upravu za sprečavanje pranje novca i finansiranje terorizma, kao i sve druge institucije kojima je to u opisu posla, da ispitaju porijeklo novca koji “Mia investments” unosi u Crnu Goru. Izvršni direktor „Mia investmentsa“ Habip Arikan je ranije za „Vijesti“ kazao da ne posluju sa crnogorskim političarima i da iza te kompanije ne stoje Gvozdenovići.

Zamoljen da odgovori ko su vlasnici firme „Mia investments“, odnosno ko stoji iza firmi koje raspolažu za 66 odsto kapitala - londonskih kompanija Feelife Limited, Lowell Resources Limited i Corpes Properties Limited, čiji su osnivači sa sjedištem na Britanskim Djevičanskim ostrvima, Arikan je kazao da su to isključivo njegovi dugogodišnji prijatelji i poslovni partneri Murat Kader i Ozan Sener i niko drugi.

Iz “Mia investmentsa” su nedavno u turskim medijima najavili da u projekat u Crnoj Gori namjeravaju da ulože stotinu miliona dolara.

Projekat „Mia Budva“ je doveo do oštre polarizacije unutar vladajuće koalicije, nakon što je u aprilu gradonačelnik Marko Bato Carević zaključio Protokol o saradnji sa turskom kompanijom, koja je bila spremna da gradu pokloni i izgradi vrtić. Većinski dio vladajuće koalicije, Demokrate, Crnogorska i URA, zatražio je od Carevića da poništi protkol, smatrajući da navodna turska kompanija time želi da „kupi“ saglasnost za gradnju „Mia Budva“ gdje će samo od prodaje apartmana zaraditi na desetine miliona eura.

Nakon četvoromjesečne blokade parlamenta, Carević je prošle sedmice poništio protkol, za koga je tvrdio da nije pravno obavezujući, uz obrazloženje da će turska kompanija od države svakako dobiti saglasnost, a da je njima želio da grad dobije prijeko potreban vrtić.

Ipak, sudeći po sadašanjem „raspoloženju“, niko u vladajućoj koaliciji sada nema namjeru da podrži gradnju na pjeni od mora. Sekretarijat za zaštitu imovine zastupa stav da na parceli ispred Jadranskog sajma treba prvo da se gradi kongresni centar, a u perspektivi hotel, jer dvije parcele u okviru urbanističke parcele su u vlasništvu “Expo Budva”, zajedničke firme Opštine i Jadranskog sajma.

Bonus video: