Tužilaštvo 2015. imalo sve dokaze o šahovskoj aferi

Predsjednica Šahovskog saveza koja je izabrana nakon te afere Angelina Vuković kaže da se više puta obraćala tužilaštvu i da im je dostavljeno dovoljno dokumentacije za krivični postupak
543 pregleda 3 komentar(a)
Angelina Vuković, Foto: Boris Pejović
Angelina Vuković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.08.2018. 14:01h

Odsjek za borbu protiv privrednog kriminala već u decembru 2015. godine imao je sve potrebne dokaze da se u šahovskoj aferi pokrene krivični postupak, kazala je “Vijestima” bivša predsjednica Šahovskog saveza Crne Gore (ŠSCG) Angelina Vuković koja je tu funkciju nakon smjene Vladimira Šakotića obavljala do prvih mjeseci 2016. godine.

“Postojali su očigledni dokazi o tokovima novca, uplate, isplate, priznanice, izvodi banaka i slično”, tvrdi Vuković.

Sumnjive transakcije bivšeg čelnika ŠSCG Šakotića, posredstvom ofšor kompanije, istražuju slovenački tužioci, a crnogorski već četiri godine nijesu u stanju da otkriju kako je nestalo oko 200 hiljada eura od organizacije dva evropska prvenstva za mlade šahiste u Budvi 2013. Iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici je “Vijestima” saopšteno da je kod Specijalnog državnog tužilaštva formiran predmet po krivičnoj prijavi Šahovskog saveza Crne Gore protiv Šakotića.

Na ovim takmičenjima je učestvovalo više od hiljadu šahista, a samo mali dio profita je pripao ŠSCG. Iz Evropske šahovske unije (ECU) je nedavno saopšteno da je ofšor firma European Chess Union LLC iz Delavera, falsifikovanjem bankarskih dokumenata, faktura, pisama i ugovora, izvlačila novac iz šahovskih saveza Crne Gore i Bugarske i protiv nje je pokrenuta istraga u Sloveniji.

Bivšu predsjednicu ŠSCG Vuković „Vijesti“ su pitali kako gleda na činjenicu da istraga u vezi sumnjivih transakcija već nekoliko godina tapka u mjestu i šta misli zašto se nadležni organi nikada nijesu ozbiljno pozabavili nestankom, kako se sumnja, više od 200.000 eura preostalih nakon organizacije dva evropska prvenstva za mlade šahiste u Budvi 2013.

“Već dugo nisam u Šahovskom savezu pa ću Vam dati odgovore samo iz perioda kada sam obavljala funkciju predsjednika. Krivična prijava je podnijeta 6. avgusta 2014. godine uz saglasnost tadašnjeg kompletnog Upravnog odbora (UO) ŠSCG. U periodu mog mandata poslali smo više urgencija tužilaštvu (predmet se kretao od osnovnog do specijalnog tužilaštva). Urgencije je slala i Uprava za mlade i sport. Direktora Uprave za sport i mene primio je i tada potpredsjednik Vlade Duško Marković, koga smo informisali o kompletnom slučaju”, navela je Vuković.

Na inicijativu ECU i tadašnjeg UO ŠSCG održan je sredinom jula 2015. godine i sastanak sa tužiocima Ljiljanom Klikovac i Sašom Čađenovićem, uz prisustvo predsjednika ECU-a Zuraba Azmajparašvilija, člana UO Vanje Draškovića i Angeline Vuković.

Na pitanje “Vijesti” šta je tim povodom prije nekoliko godina razgovarala sa tadašnjim osnovnim tužiocem u Podgorici Sašom Čađenovićem i kakav je utisak stekla, da li se on uopšte bavio ozbiljno ovim slučajem, Vuković je odgovorila da nije stekla utisak da su u trenutku sastanka tužioci vladali pojedinostima i činjenicama iz predmeta jer su postavljali pitanja za koja su imali dokaze u spisima predmeta.

„U novembru 2015. godine obraćala sam se lično i gospodinu Ivici Stankoviću, na taj dopis nikada nisam dobila odgovor”, navela je Vuković.

Posljednji dopis koji je poslala kao predsjednica u ostavci, upućen je 25. decemra 2015. godine, osnovnom tužiocu Zorici Milanović.

“Dakle, u to vrijeme mi smo prva federacija koja je pokrenula istragu o ovom slučaju, a zašto istraga tapka u mjestu nije pitanje za mene već za pravosudne organe. S obzirom na to da od februara 2016. godine nisam u Šahovskom savezu ne znam u kojoj je fazi krivična prijava”, zaključila je Vuković.

Grba: Tražili smo od Tužilaštva da ažurira postupak

“Šahovski savez je prije mog dolaska u februara 2016, predao sva dokumenta Tužilaštvu, a mi smo nakon toga tražili da se ažurira postupak”, kazao je juče “Vijestima” Radojica Grba, aktuelni predsjednik ŠSCG.

On je dodao da se ne mogu odreći nasljeđa iz prethodnog perioda, ali je ovaj Šahovski savez ne može da trpi zbog toga jer je napravio neophodnu distancu u odnosu na ono što se ranije dešavalo. „Imali smo štetu od toga i kao Savez i kao država”, naveo je Grba.

Računovođa pod pritiskom bivše uprave

Na 7. sjednici UO, održanoj 20. februara Šakotić je, kako ŠSCG navodi u pismu Etičkoj komisiji Svjetske šahovske federacije (FIDE) od 1. avgusta 2016, saopštio „frapantan podatak da ŠSCG nije vodio knjigovodstvo od 31.12. 2011, zbog čega nije moguće angažovati nezavisnu revizorsku instituciju koja bi ispitala poslovanje Saveza u 2013“.

„Osim što je frapantan, taj podatak je takođe bio i neistinit, s obzirom na to da je prethodno rukovodstvo ŠSCG uredno vodilo knjigovodstvo tokom 2012, što je i obaveza po Statutu“, navodi se u pismu. Šakotić je podnio ostavku 24. februara 2014, a dokumentaciju je preuzela radna grupa ŠSCG koja je preuzela upravljanje Savezom nakon vanredne Skupštine ŠSCG u aprilu te godine. Više od mjesec trajalo je preuzimanje dokumentacije.

„Na 8. sjednici UO, održanoj 3. marta 2014, privremeno rukovodstvo ŠSCG je angažovalo agenciju Victoria System knjigovođe Svetlane Radoman da obavi knjigovodstvene usluge i izradu završnog računa ŠSCG za 2013. Radoman je trpjela brojne neprimjerene pritiske od strane Vladimira Šakotića i Dejana Miloševića (tada sekretara ŠSCG), a njihovo pitanje kolika je težina njenog potpisa i odgovornosti teško je protumačiti bilo kako drugačije osim kao pokušaj podmićivanja. Takođe, iz izjave gđe Radoman jasno se vidi da joj se Šakotić lažno predstavljao kao predsjednik ŠSCG, iako je tada već bio podnio ostavku“, navodi se u pismu FIDE.

Bonus video: