Tužilaštvo "češlja" čerupanje "Beranke"

Krivičnu prijavu ranije je proslijedila beogradska firma "Sinex", odnosno njen vlasnik Novak Božić
312 pregleda 6 komentar(a)
Beranka, Foto: Tufik Softić
Beranka, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 30.12.2017. 21:00h

Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo je izviđaj protiv šest lica iz Berana u vezi sa uvođenjem stečaja i privatizacijom nekadašnje fabrike papira.

Krivičnu prijavu ranije je proslijedila beogradska firma “Sinex“, odnosno vlasnik Novak Božić.

On tvrdi da je njegovoj firmi nanesena višemilionska šteta i da su ga iz SDT-a pismeno obavijestli da se u toku izviđaja prikupljaju podaci i obavještenja neophodni za donošenje odluke i pozivaju da „ukoliko raspolaže novim dokazima i saznanjima to dostavi SDT”.

Božić je “Vijestima” dostavio kopiju obavještanja koje je dobio od SDT i naglasio da je krivičnu prijavu podnio protiv stečajnog upravnika u fabrici papira “Beranka” Moma Jokića iz Berana.

“Krivičnom prijavom smo obuhvatili direktora firme Nova Beranka, nekadašnja Beranka, Radoja Gomilanovića iz Beograda, bivšeg načelnika Uprave za nakretnine - Područne jedinice Berane D. M. (Darko Mališić) i M. S. (Momčilo Sajičić), koji su nedavno hapšeni po nalogu Specijalnog tužilaštva zbog umiješanosti u nezakonitosti u drugim predmetima. Takođe, protiv F. H. (Feho Kožar), šefa Uprave carina u Beranama i Z. A. (Zoran Ašanin), stečajnog sudije u postupku stečaja nad fabrikom papira u stečaju Beranka, kao i protiv nekoliko za sada neidentifikovanih lica“.

Božić tvrdi da su ona počinila krivična djela zloupotrebe službenog položaja u produženom trajanju, nesavjesnog poslovanja i protivzakonitog uticaja.

“Postoji osnovana simnja da su oni sačinjavali organizovanu grupu, koja je djelovala po unaprijed sačinjenom planu u kojoj je svaki član te grupe imao svoj zadatak. Crnogorsko SDT je poslije proučavanja dokaza koje smo im dostavili otvorilo izviđaj, čime smo mi zadovoljni, jer oni su nam nanijeli višemilionsku materijalnu štetu“.

Božić navodi da ima još umiješanih, kao i da je “Sinex” naknadne dokaze o fingiranom stečaju u “Beranci” dostavio SDT-u.

“Cijela stvar je više nego jasna. Mi smo po ugovoru izvršili kompletan remont i rekonstrukciju 'Beranke', koja do saradnje sa nama nije ni radila, a počela je sa radom isporučivanjem prvih od 1.000 tona celuloze, energenata, rezervnih djelova“.

Božić kaže da je bilo planirano da se celuloza uvozi iz Ruske Federacije, a da se gotov proizvod, odnosno papir za specijalne namjene, izvozi u tu državu.

“Kada je na opšte zadovoljstvo Vlade Crne Gore i Opštine Berane proizvodnja pokrenuta, zbile su se prve nezakonite radnje koje su predstavljale teške krađe i otimačinu. Rukovodstvo Beranke je bez znanja i ovlašćenja vlasnika robe, ukralo tri šlepera gotovih proizvoda i prodalo ih na Kosovu, što je utvrdila i Finansijska policija Crne Gore“, piše u krivičnoj prijavi koju je “Sinex” dostavio tužilaštvu.

Te i druge brojne tvrdnje o malverzacijama u beranskoj fabrici, pokušavaju da dokažu dokumentacijom finansijske policije, krivičnim prijavama, spisima predmeta Privrednog suda u Bijelom Polju, Upravnog suda, Uprave za nekretnine.

“Dokazi govore o tome da je Uprava za nekretnine nezakonito skinula fiduciju sa imovine fabrike papira, kojom smo se mi obezbijedili za dugovanja, odnosno potraživanja od te kompanije. Fiducija je skinuta da bi fabrika mogla da se privatizuje i prebaci na Gomilanovića. Sve to je urađeno na nezakonit način“, tvrdi Božić.

On u krivičnoj prijavi tvrdi da je u nekim poslovima bilo davanja i primanja mita.

“Svi elementi krivičnog djela organizovanog kriminala su ispunjeni djelovanjem osoba protiv kojih su podnijete krivične prijave“.

“Sinex” je prije pet godina, zbog navodno nanesene materijalne štete, tužio Crnu Goru Međunarodnom sudu pravde u Strazburu. Tužbeni zahtjev težak je oko pet miliona eura.

Zapošljavali dvije hljade radnika, a onda se desila AB revolucija

Nekada najveća kompanija u gradu na Limu, koja je zapošljavala 2.000 ljudi, prva je žrtva antibirokratske revolucije. Zatvorena je uprkos proračunima kanadskih stručnjaka da bi sa manjim brojem uposlenih mogla optimalno da radi.

Tada je uglavnom i opljačkana od temelja do krova i njen celulozni dio ugašen.

Pred parlamentarane izbore 1997. godine, otvoren je papirni blok i zaposleno oko 200 radnika. U sljedećih nekoliko godina, to je bila frekventna autobuska stanica za članove i kadar DPS-a...

Polovinom 2004. fabrika je uvedena u stečaj i prodata.

Imovina knjigovodstveno vrijedna 12 miliona eura, ustupljena je beogradskom preduzeću “Tigoimpeks” zvanično za 999.573 eura, od čega je preko žiro-računa prošlo svega 250.000, što je bilo direktno u suprotnosti sa kuporodajnim ugovorom. Gomilanović praktično nije ni radio i od fabrike su ostali samo goli zidovi.

Dok Crna Gora uvozi kompletan fini grafitni i novinski papir, preostaje da se tužilaštvo pozabavi eventualnom personalnom odgovornošću onih koji su nepopravljivo uništili jedinu fabriku papira u državi.

Bonus video: