Tužilaštvo još izviđa Šahovski savez zbog 200 hiljada eura

U okviru "šahovske afere" se isputuje kako je nestalo 200.000 eura od organizacije dva evropska prvenstva za mlade šahiste u Budvi 2013. godine
1777 pregleda 0 komentar(a)
Sumnjive transakcije ŠSCG istraživali i Slovenci (Ilustracija), Foto: Printscreen Youtube
Sumnjive transakcije ŠSCG istraživali i Slovenci (Ilustracija), Foto: Printscreen Youtube

Istrazi u “šahovskoj aferi” i sumnjivim transakcijama Šahovskog saveza Crne Gore (ŠSCG) iz 2013. godine još se ne nazire kraj, predmet je u fazi izviđaja, a iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici “Vijestima” je potvrđeno da je saslušan bivši predsjednik ŠCCG Vladimir Šakotić i u toku je saslušanje drugih svjedoka. U okviru te afere se isputuje kako je nestalo 200.000 eura od organizacije dva evropska prvenstva za mlade šahiste.

“U navedenom predmetu u svojstvu osumnjičenog saslušan je V.Š. zbog krivičnog djela zloupotreba ovlašćenja u privrednom poslovanju, a u toku je saslušanje svjedoka i sprovode se druge radnje u izviđaju” saopštila je “Vijestima” portparolka Osnovnog državnog tužilaštva i državna tužiteljka Danka Ivanović Đerić.

Ona je to odgovorila na pitanja “Vijesti” ima li konkretnih rezultata u istrazi nakon što su upoznati sa nalazima tužilaca iz Slovenije, kao i šta je do sada konkretno utvrđeno u radnjama bivših čelnika ŠSCG u vezi organizovanja dva Evropska prvenstva u Budvi (2013. godine) i da li su saslušavani svjedoci.

Taj predmet je, kako su to “Vijesti” u ljeto 2018. godine objavile bio u Specijalnom tužilaštvu za borbu protiv organizovanog kriminala, ali je potom vraćen Osnovnom tužilaštvu u Podgorici.

Sumnjive transakcije ŠSCG posredstvom ofšor kompanije registrovane na egzotičnoj destinaciji Delawere istraživali su ranije slovenački tužioci, a crnogorski tužioci više od četiri godine nijesu u stanju da otkriju kako je nestalo oko 200 hiljada eura od organizacije dva evropska prvenstva za mlade šahiste.

Na ovim takmičenjima je učestvovalo više od hiljadu šahista, a samo mali dio profita je pripao ŠSCG čiji je predsjednik tada bio Šakotić, koji je u tom periodu bio i izvršni direktor Evropske šahovske unije (ECU). Iz ECU je lani saopšteno da je ofšor firma European Chess Union LLC iz Delavera, falsifikovanjem bankarskih dokumenata, faktura, pisama i ugovora izvlačila novac iz šahovskih saveza Crne Gore i Bugarske i protiv nje je pokrenuta istraga u Sloveniji.

Saslušan u tužilaštvu u svojstvu osumnjičenog: Vladimir Šakotić

Zvanično je potvrđeno da su na taj način zloupotrijebili više od milion eura, a prema nezvaničnim informacijama spekulisalo se da taj iznos dostiže čak tri miliona eura.

Novo rukovodstvo ŠSCG protiv Šakotića je podnijelo krivičnu prijavu 6. avgusta 2014. godine. ECU je, takođe, pokrenula postupak protiv Šakotića pred Etičkim komitetom Svjetske šahovske federacije (FIDE).

U odgovom ŠSCG na izjave tuženih pred Etičkom komisijom FIDE, navodi se da su 28. juna 2011. poslali ECU ponudu za organizaciju Prvenstva Evrope za mlade 2013, u kojoj se kao organizator navodi NVO “Potez”.

"Na ponudi je potpis tadašnjeg generalnog sekretara ŠSCG Marka Markovića. Takva ponuda je poslata bez odluke UO ŠSCG, čime je još jednom prekršen statut. Postoji sumnja da je ponuda koju je Šakotić dostavio Etičkoj komisiji FIDE falsifikovana, jer se bitno razlikuje od istog dokumenta skinutog sa ranijeg sajta ECU www.ecuonline.net. Naime, na ponudi koju je Šakotić dostavio nalazi se pečat ŠSCG koji tada nije bio u upotrebi, a potpis tadašnjeg sekretara se razlikuje od onog na istom dokumentu skinutom sa sajta ECU. Na ponudi koju je Šakotić dostavio nema ECU pečata, koji postoji na ponudi sa sajta ECU“, navodi se u odgovoru.

Grba: Niko nas nije kontaktirao

Predsjednik Šahovskog saveza CG Radojica Grba kazao je juče “Vijestima” da tu instituciju niko nije kontaktirao u vezi sa novim saslušanjima koje sprovodi Osnovno tužilaštvo.

“Niko nije kontaktirao ni mene ni sekretara ŠSCG Bora Miljanića”, naveo je kratko u telefonskom razgovoru Grba.

On je prošle godine saopštio da je Šahovski savez prije njegovog dolaska u februara 2016. godine predao sva dokumenta tužilaštvu, a da su nakon toga tražili da se ažurira postupak.

Kome je u Crnoj Gori isplaćivan novac

Domaći istražni organi nikad nijesu zvanično saopštili imena osoba u Crnoj Gori kojima je isplaćivan novac sa sumnjivih računa iz zemlje i inostranstva, ali “Vijesti” su ranije objavile saznanja nezvaničnih izvora bliskih istrazi saznaju da su među njima su bili bivši šahovski, ali i pojedini lokalni funkcioneri iz Nikšića.

Službenici CB Podgorica za suzbijanje privrednog kriminala su početkom maja 2014. obavljali kontrolu rada ŠSCG sa akcentom na 2012, 2013. i 2014. godinu, a sve u vezi organizacije evropskih prvenstava za mlade održanih u Budvi od 24. septembra do 9. oktobra 2013. godine.

Šakotić je tvrdio da je organizator prvenstava u Budvi NVU Potez iz Nikšića (osnivači Blagota Mitrić, Miodrag Prijović, Vitomir Lekić, Dragutin Vuković, Mladen Đukanović), ali je naknadno otkriveno da ga je organizovao NVO Centar za razvoj šaha iz Beograda, čiji je izvršni direktor bila Šakotićeva supruga Jasna Šakotić.

ŠSCG nije zvanično obaviješten ko je bio organizator prvenstva. Navodna saglasnost kancelarije ŠSCG iz novembra 2012. da organizacija bude prepuštena Centru ne postoji u arhivi Saveza. Prema zapisniku o izvršenom inspekcijskom nadzoru od 14.10.2013., koji je sačinila poreski inspektor Gordana Pejović, NVU “Potez” je organizaciju Prvenstva Evrope za mlade ustupio UG Centar za razvoj šaha iz Beograda sporazumom potpisanim 30.09.2012. To je potvrdila i Jasna Šakotić u izjavi koju je njen suprug dostavio Etičkoj komisiji.

Bonus video: