Tvrdi da su mu uzeli novac uprkos presudi

Ivanović tvrdi da je Jovanić učešćem u tročlanom Vijeću suda doprinio da mu bude prinudno naplaćeno 2.459 eura
218 pregleda 6 komentar(a)
Blažo Jovanić, Foto: Savo Prelević
Blažo Jovanić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.03.2016. 20:05h

Vlasnik i direktor firme Extra Bonaca, Srđa Ivanović optužio je predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića da je učešćem u tročlanom Vijeću ovog suda doprinio da mu 2014. godine, uprkos pravosnažnoj presudi, bude prinudno naplaćeno 2.459 eura sa računa firme, a potom i dodatnih 721 euro na ime ostalih troškova.

Revoltiran prošlosedmičnom izjavom predsjednika Privrednog suda da je ta institucija "temelj pravosuđa" u ovoj oblasti, Ivanović je Jovaniću u srijedu uputio otvoreno pismo.

Jovanić za "Vijesti" nije želio da komentariše optužbe i sumnjičenja navedena u tom pismu.

Firma Extra Bonaca imala je prije pet godina spor sa mljekarom Zora iz Berana koja je tužila Privrednom sudu Ivanovićevu firmu zbog navodno neplaćenih faktura za određene količine preuzetog sira.

Kako se predstavnici mljekare Zora nijesu pojavljivali u sudnici, sud je Extra Bonacu oslobodio odgovornosti i 9. oktobra 2012. godine odbio tužbeni zahtjev mljekare.

Predstavnici Zore žalili su se Apelacionom sudu na prvostepenu presudu, ali je i ta žalba odbijena.

"Vijeće Apelacionog suda potvrdilo je prvostepenu presudu 17. januara 2013. i ona je postala pravosnažna, i to po fakturama FA-2764-0/11, FA-3017-0/11, FA-3393-0/11“, navodi između ostalog Ivanović u pismu Jovaniću.

Nakon što je Zora promijenila vlasnika, a novi gazda, firma Šimšić Montemilk iz Danilovgrada u zvaničnoj evidenciji nije mogao pronaći dokaze da je naplaćeno potraživanje od Extra Bonace, zatražili su prinudnu naplatu svog potraživanja.

"Novi vlasnik mljekare Zora odlučio je da nas preko advokatske kancelarije Lazara Akovića i javnog izvršitelja Aleksandre Tomković Vukoslavčević dana 16.06.2014. ponovo utuži po istim ovim fakturama koje su već u kompletu pravosnažno bile presuđene i to pred istim sudom. Samo je razlika ta što je sutkinja koja je 2012. donijela presudu u našu korist otišla u penziju bez ijedne mrlje u svojoj karijeri, a došli ste Vi kao predsjedik Privrednog suda 'temelja pravosuđa' i donesoste baš Vi sa svojim koleginicama gospođom Jelkom Drašković Vojvodić i gospođom Marinom Đurović sasvim nedopušteno rješenje IP 814/14 po istim ovim fakturama sasvim suprotno već donesenoj pravosnažnoj presudi“, naveo je Ivanović u otvorenom pismu.

On tvrdi da je tročlano Vijeće Privrednog suda čiji je član bio Jovanić, bilo obaviješteno „da je u istom sudu vođen spor u ovom predmetu i donesena zakonska presuda“ u korist Extra Bonace.

"Ne ostavljajući nam ni mrvicu nade ili bilo kakvu šansu da u parničnom postupku dokažemo da nijesmo ni krivi, ni dužni, nego donesoste 2014. godine rješenje IP 814/14 kojim poništiste pravosnažnu presudu Mal.br.273/12 i odlučiste da nam po hitom postupku skinete 2.459,32 eura sa računa sa svim kamatama i troškovima i to bez prava žalbe“, dodao je Ivanović.

Poslije toga Extra bonaca se, prema riječima Ivanovića, tužbom obratila sudu 30. juna 2014. tvrdeći „da je rješenje nedopušteno u pravosuđu“.

"Vi ni tada ne zaustaviste izvršenje nego nam 31.07.2014. po rješenju IP 814/14 skidoše nam i ostala sredstva sa našeg računa prebaciše na račun javnog izvršitelja i od tog momenta Vaše rješenje bi pravosnažno...“, istakao je Ivanović.

On je podnio novu tužbu protiv rješenja i tražio od sudije Faruka Mušovića da odredi sudskog vještaka koji bi se izjasnio da li se radi o istim fakturama za koje je već pravosnažno presuđeno u ovom sudu.

Mušović je, međutim, odbio taj zahtjev Extra Bonace, nakon čega je Ivanović povukao tužbeni zahtjev kako bi izbjegao veće troškove sudskog postupka.

Ivanović: Ne plašim se pritisaka koje ću trpjeti zbog pisma

Ivanović je u pismu naveo da je svjestan posljedica i pritisaka koje će trpjeti zbog ovog pisma, ali se ne plašim jer voli Crnu Goru.

“Boriću se za njenu slobodu i pravdu za nas i našu djecu do kraja, u to budite sigurni, ma koliku cijenu morao da platim”, poručio je Ivanović.

On je dodao da bi, da nije potpuno apolitičan, sumnjao da je ovo što je urađeno zato što je protiv vlasti.

"Da nijesam Crnogorac sumnjao bih da je to zbog toga, ali na kraju bi u pravu jedan moj prijatelj koji mi, pored svih pametnih i obrazovanih ljudi i advokata reče najpametnije: 'Ne možeš protiv njih'. Ne znam kojih 'njih', ali sad već mogu makar da predpostavim. Sad bar znam kako je nepravda teška, a kako je istina spora ali dostižna…Za sve ovo postoji dokumentacija u Privrednom sudu, kao i podaci o meni i mojoj firmi”; naveo je Ivanović.

On je dodao da će pismo “učiniti javnim radi istine”.

Bonus video: