U Budvi blokirano 30 luksuznih stanova

Opština Budva je blokirala vrijednu imovinu “Fab livea” zbog poreskog duga od 112 hiljada eura
10584 pregleda 1 komentar(a)
Kompleks Tre canne u Budvi
Kompleks Tre canne u Budvi

Opština Budva blokirala je tridesetak luksuznih stanova i poslovnih prostora u apartmansko-poslovnom kompleksu „Tre canne“ vlasništvo podgoričke kompanije „Fab live“, zbog poreskog duga od 112 hiljada eura.

Hipoteka je pisana početkom februara u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine, čime se lokalna uprava osigurala da će građevinska kompanija izmiriti poreski dug.

„Poresko potraživanjeje u ukupnom iznosu od 112.300,44 eura u korist Opštine Budva“, piše u listu nepokretnosti u koji su „Vijesti“ imale uvid.

Prije lokalne uprave to je učinila i Poreska uprava Crne Gore, područna jedinica Budva, koja je prije nekoliko mjeseci na desetak stambenih i poslovnih prostora upisala hipoteku zbog poreskog duga od oko milion i po eura.

Ilustracija

Time je lokalna uprava nastavila sa blokiranjem imovine poreskih dužnika, što je nastavak aktivnosti nove gradske uprave, koja je od kraja 2016. kada je preuzela upravljanje Budvom, kao jedan od prioriteta navela i neselektivnu naplatu poreza.

„Tre canne“ su najveći investicioni poduhvat „Fab livea“ i objedinjuje 275 apartmana, velnes i spa centar, restorane, poslovne objekte. U centralnoj, najvećoj šesnaestospratnoj kuli nalazi se hotel.

“Fab live” vodi dugogodišnji spor sa Opštinom. Apelacioni sud je krajem prošle godine presudio u korist Opštine, odbacujući tužbu podgoričke kompanije da joj metropola turizma isplati gotovo 2,1 milion eura na ime štete, koju joj je lokalna uprava nanijela nemogućnošću da dobije upotrebnu dozvolu za luksuzni apart kompleks „Tre canne“.

“Fab live” je utužila Opštinu Budva radi naknade materijalne štete u vidu obične štete i izgubljene dobiti, kao i nematerijalne štete zbog narušenog poslovnog ugleda.

Spor je nastao jer kompleks „Tre canne“ ne može da dobije upotrebnu dozvolu, pošto Opština, kako su tvrdili u “Fab liveu”, nije izvršila ugovorene obaveze, zbog čega je investitor presavio tabak i utužio je.

“Fab Live” i Opština su krajem jula 2013. zaključile kompenzacioni Ugovor kojim je 6,5 miliona eura naknade za komunalno opremanje kompleksa „Tre canne“ plaćeno stanovima i poslovnim prostorima u tom objektu, uz saglasnost obje strane. Opštini je pripalo17 apartmana, sedam poslovnih prostora i 26 garažnih mjesta, ukupno 2.100 kvadrata stambeno-poslovnog prostora u „Tre canne“, procijenjenih na 6,5 miliona eura, koliko su „Fab liveu“ obračunate komunalije.

Takođe, bilo je dogovoreno da će Opština Budva prenijeti u vlasništvo Ministarstva finansija, na ime umanjenja poreskog duga, što je i bilo predviđeno članom 3 ugovora o komunalijama.

Opština Budva uknjižava na svoje ime nekretnine, ali iako im se “Fab live” više puta obraćao da im se izda potvrda da su izmirili komunalije, to lokalna uprava nije učinila, jer sa druge strane Ministarstvo finansija je odbilo da preuzme poslovno-stambene prostore i time prebije poreski dug.

Bonus video: