U Budvi kvadrat novog stana i do hiljadu eura skuplji nego u Nikšiću

U Crnoj Gori veći broj prodatih stanova od januara do kraja marta
96 pregleda 7 komentar(a)
zgrada, listing, Foto: Arhiva "Vijesti"
zgrada, listing, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 16.05.2012. 18:46h

Podaci Monstata o broju prodatih stanova u novogradnji pokazuju da je domaći sektor građevinarstva tokom prošle godine bio pod velikim uticajem finansijske krize, ali da je u prva tri mjeseca zabilježen oporavak.

Prema kvartalnim podacima Monstata, broj prodatih stanova u novogradnji na početku ove godine bio je za 49,2 odsto manji u odnosu na isti period prošle godine, dok je u odnosu na kraj 2011. veći za čak 56,3 odsto.

Prosječna cijena kvadrata tih stanova, prema istim podacima, od januara do kraja marta (prvil^artal) iznosila je 1.180 eura u Podgorici, a nešto više, 1.209 eura, na nivou države. U istom periodu prošle godine, cijena tih stanova iznosila je 1.205 eura po kvadratnom metru. Cijene su niže za 9,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok su u odnosu na decembar 2011. porasle za 0,3 odsto.

Najskuplji kvadratni metar novoizgrađenog stana tokom prva tri mjeseca 2012. zabilježen je u Budvi, 1.767 eura, a najniži u Nikšiću, 693 eura.

Proizvodnja je, međutim, oslabila za 7,1 odsto u odnosu na na rezultate iz prvog kvartala prethodne godine

Troškovi građevinara za uređenje građevinskog zemljišta su opali za 5,1 odsto, dok je cijena građenja niža za 13,4 odsto.

Industrijska proizvodnja u aprilu bilježi rast u odnosu na prosječnu jednomjesečnu proizvodnju iz prethodne godine za 11 odsto, u odnosu na prethodni mjesec 6,8 odsto i u odnosu na isti mjesec prethodne godine za 20,8 odsto.

Proizvodnja je, međutim, oslabila za 7,1 odsto u odnosu na na rezultate iz prvog kvartala prethodne godine.

"Sektorski posmatrano, od januara do aprila u odnosu na isti period prethodne godine samo je sektor prerađivačka industrija zabilježio rast proizvodnje, i to za 11,6 odsto, dok su dva sektora zabilježila pad u posmatranom periodu - vađenje ruda i kamena 12,5 odsto i snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija, za 27,4 odsto", navodi Monstat.

Inflacija u aprilu 0,5 odsto

Inflacija na mjesečnom nivou, koja je u aprilu, mjerena indeksom potrošačkih cijena iznosila 0,5 odsto, dok je godišnja bila 3,1 odsto, saopštio je Monstat.

Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su, kako su saopštili statističari, rast cijena hrane, troškova korišćenja i održavanja vozila, kao i bezalkoholnih pića.

"Posmatrano po glavnim grupama, mjesečni rast je zabilježio prevoz 1,6 odsto, hrana i bezalkoholna pića jedan odsto, pokućstvo i rutinsko održavanje stana 0,8 odsto, alkoholna pića i duvan 0,3 odsto, stanovanje, voda, struja, gas i gorivo 0,2 odsto, hoteli i restorani 0,2 odsto, zdravlje 0,1 odsto, komunikacije 0,1 odsto", navode u saopštenju.

Bonus video: