U Deripaskinoj firmi optimisti: Vjeruju da će uzeti 900 miliona od Crne Gore

“Naš optimizam prevashodno je baziran na vladavini prava i dokazima koji jasno pokazuju brojne povrede bilateralnog sporazu ma između Srbije i Crne Gore i Kipra o zaštiti ulaganja i brojne povrede aranžmana koje su CEAC i Vlada sklopili za KAP"
18 komentar(a)
Kombinat aluminijuma, KAP, Foto: Luka Zeković
Kombinat aluminijuma, KAP, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.05.2015. 05:42h

Kompanija CEAC Holdings Olega Deripaske, smatra da nedavno obustavljen postupak koji je u Londonu pokrenula VTB banka protiv KAP-a u stečaju, neće imati uticaje na dva međunarodna spora i arbitraže, vrijedna 900 miliona eura, koje je pokrenuo CEAC.

“Ne vjerujemo da će presude za različite slučajeve podnijete od strane drugih strana i pod drugačijim setom pravila i jurisdikcija imati uticaja na CEAC-ove tvrdnje", saopštili su “Vijestima” iz Deripaskine kompanije u odgovorima na pitanja koja su stigla posredstvom CEAC-ove konsultantske kuće u Briselu.

CEAC je upravljao KAP-om do jula 2013. godine, kada je na zahtjev Ministarstva finansija pokrenut stečajni postupak.

“Naš optimizam prevashodno je baziran na vladavini prava i dokazima koji jasno pokazuju brojne povrede bilateralnog sporazu ma između Srbije i Crne Gore i Kipra o zaštiti ulaganja i brojne povrede aranžmana koje su CEAC i Vlada sklopili za KAP", saopštili su iz CEAC-a u odgovoru na pitanje da li i dalje očekujete povoljan ishod arbitraža u svoju korist i na čemu zasnivaju svoj optimizam.

Dejstvom naredbe Visokog suda pravde u Londonu obustavljen je nedavno postupak pred međunarodnom LCIA arbitražom u Londonu, koji je pokrenut po tužbi VTP banke protiv KAP-a u stečaju, a radi nadoknade štete u iznosu većem 28 miliona eura. U Crnoj Gori i KAP-u nijesu krili zadovoljstvo zbog te odluke jer je njom prvi put od jednog stranog suda priznat stečajni postupak.

Stečajna uprava KAP-a i njen upravnik Veselin Perišić vjeruju isto tako u povoljan ishod i ostalih međunarodnih arbitraža koje je pokrenuo CEAC.

Na pitanje “Vijesti”, da prokomentarišu posljednju odluku Visokog suda pravde u Londonu i da li se ona može nepovoljno odraziti na ostale sporove koje su pokrenuli CEAC i En plus grupa, iz CEAC-a su saopštili da je “tužilac u arbitražnom sporu protiv KAP-a bila VTB Banka Austrija”.

“CEAC nije bila strana u toj arbitraži i zbog čega je za nas neprikladno da komentarišemo slučaj u koji nijesmo uključeni. U svakom slučaju, kako smo razumjeli iz javno dostupnih informacija, u pitanju je stav Visokog suda, što znači da Arbitražni sud u Londonu nije donio odluku o osnovanosti tužbenog zahtjeva”, saopštili su iz Deripskine kompanije.

CEAC-ovi arbitražni slučajevi su, kako dalje napominju, sprovedeni pod različitim pravilima i jurisdikcijama, pod UNCITRAL arbitražnim pravilima u Beču i pod ICSID konvencijom. Iz SDP-a je procijenjeno da je državu od privatizacije KAP koštao oko 500 miliona. Od 19. jula prošle godine po osnovu Ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji KAP-om rukovodi nikšićka kompanija Uniprom u vlasništvu biznismena Veselina Pejovića. Uniprom je do sada platio polovinu od ugovorene cijene od 28 miliona.

Kršenja ugovora zbog tužbe

Zbog kršenja Ugovora o poravnanju sa Vladom iz 2009. jedan međunarodni spor je Deripaskina kompanija pokrenula u Beču i njegova vrijednost je sa 100 miliona narasla na 300 miliona eura potencijalne šte te. Drugi spor vrijedan oko 600 miliona ruski vlasnici KAP-a su, zbog kršenja sporazuma između Crne Gore i Kipra (država u kojoj je CEAC registrovan) pokrenuli pred međunarodnim centrom za rješavanje investicionih sporova pri Svjetskoj banci.

Bonus video: