U DKP papreno plaćali špediciju

316 pregleda 11 komentar(a)
Duvanski kombinat Podgorica, DKP, Foto: Boris Pejović
Duvanski kombinat Podgorica, DKP, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.10.2014. 19:06h

Špediterska kuća Imex proteklih nekoliko godina dobro je zarađivala na „usitnjenim" nabavkama za potrebe Duvanskog kombinata u stečaju, a u Novom sindikatu preduzeća tvrde da su troškovi prepolovljeni otkad oni ne obavljaju usluge špedicije. Špediter je nedavno promijenjen, a unutar DKP-a je došlo do podjele na dva tabora upravo u vezi sa ovim unosnim uslužnim poslom.

„Dok smo nabavljali količine duvana od 200 kilograma, 300 kg ili 2.000 tona, ili 100 kg nekog drugog repromaterijala bivši špediter, firma Imex, usluge špedicije je fakturisala po cijeni od 119 eura (sa uračunatim PDV-om). Od kada je posao špedicije preuzela firma Montenomaks toga više nema i cijena usluge je 59,5 eura, odnosno ona je prepolovljena", zvanično je saopšteno „Vijestima" iz Novog sindikata DKP-a.

Sada usluge plaćaju duplo jeftinije

Prema podacima iz Centralnog registra kompanija, firmu Imex osnovao je bivši radnik DKP-a Željko Radunović u junu 2010. Stečaj u DKP je uveden 2010.

Nezvanični izvori “Vijesti” tvrde da su interes u ovom unosnom poslu imali “jedan dugogodišnji rukovodilac DKP-a iz perioda organizovanog šverca cigareta 90-ih godina, kao i jedan i dalje radno angažovan rukovodilac u fabrici cigareta”.

Izvršni direktor DKP-a u stečaju Slavoljub Vukašinović tvrdi da nije bilo mahinacija sa cijenama sa Imexom. On je kazao da su te cijene bile standardne za te vrste usluga, da sada imaju dva špeditera, kao i da novi nema duplo niže cijene već su mu one sada takve zbog promotivne akcije.

Prema podacima iz Centralnog registra kompanija osnivači danilovgradske firme Montenomaks su Radovan Radulović, Ivan Maksimović i Čedomir Sarić.

Firma je registrovana u maju 2010. godine za „ostale prateće djelatnosti u saobraćju".

Direktor DKP-a: Vlasnik Imexa bivši radnik, koji je pošten

Izvršni direktor DKP-a u stečaju Stavoljub Vukašinović tvrdi da nisu tačne optužbe Novog sindikata da su raskinuli ugovor sa Imexom i daje “bilo nekih mahinacija sa cijenama”. On je kazao da su te cijene bile standardne za te vrste usluga, da sada imaju dva špeditera, kao i da novi nema duplo niže cijene već su mu one sada takve zbog promotivne akcije.

"Takve i slične priče šire oni koji bi najviše voljeli da Duvanski ne radi i da propadne. Kompanija je u stečaju i takve priče joj samo dodatno štete. Međutim, nastavićemo da radimo i ako treba angožovaćemo i trećeg špeditera", rekao je Vukašinović. On je kazao da je tačno da je vlasnik Imexa bivši radnik DKP-a ati da se “radi o korektnom i poštenom čovjeku i poslovnom partneru”. "Vijesti" nisu uspjeli da stupe u kontakt sa predstavnikom Imexa, jer broj telefona, koji je na internets dva dana nije bio u funkciji. G. K.

Bonus video: