U drugom kvartalu 2011. živnuli građevinski radovi

Navedeni podaci dobijeni su prikupljanjem podataka od domaćih preduzeća sa pet i više zaposlenih u oblasti građevinarstva
0 komentar(a)
hotel, gradnja, Foto: Arhiva Vijesti
hotel, gradnja, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 08.08.2011. 17:02h

Vrijednost obavljenih građevinskih radova u drugom kvartalu 2011. godine veća je za 35,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je za 90 odsto veća u odnosu na prvi kvartal ove godine, saopštio je Republički zavod za statistiku-Monstat.

Navedeni podaci dobijeni su prikupljanjem podataka od domaćih preduzeća sa pet i više zaposlenih u oblasti građevinarstva, kao i od jedinica stranih preduzeća koja se bave izvođenjem građevinskih radova u Crnoj Gori.

"Izvršeni efektivni časovi na građevinskim radovima u drugom kvartalu 2011. godine veći su za 68,5 odsto u odnosu na isti kvartal prošle godine, dok su za 18,4 odsto veći u odnosu na prvi kvartal tekuće godine", saopšteno je iz Monstata.

Brojem radnika obuhvaćeni su zaposleni koji na gradilištu obavljaju građevinske, instalerske, i završne radove bez obzira na kvalifikaciju i vrstu radnog odnosa (ugovor o radu, ugovor o djelu, iznajmljeni radnici itd.). Ovom statistikom nijesu obuhvaćeni zaposleni koji rade na inžinjersko–tehničkim, administrativnim i rukovodećim poslovima.

"Vrijednost novih ugovora na zgradama u drugom kvartalu ove godine manja je za 78,8 odsto u odnosu na isti kvartal prošle godine, dok je za 39,3 manja u odnosu na prvi kvartal tekuće godine. Vrijednost novih ugovora na ostalim građevinama u drugom kvartalu 2011. godine veća je za 31,5 odsto u odnosu na isti kvartal prošle godine, dok je za 159,7 odsto veća u odnosu na prvi kvartal tekuće godine", saopštili su iz Monstata.

Kako su „Vijestima“ objasnili iz Monstata novi ugovori na ostalim građevinama odnose se na izgradnju saobraćajnica, cjevovoda i električnih instalicija

Bonus video: