U firmi za fri-šopove i domaći biznismeni

Irci koji su predali ponudu dobili 70 odsto udjela u novoj firmi, Srđan Banjević ima 25 odsto, a Slovenac Petar Rajačić pet odsto
7159 pregleda 5 komentar(a)
Aerodrom Podgorica, Foto: Savo Prelević
Aerodrom Podgorica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.10.2019. 08:55h

Firma iz Republike Irske “Air Rianta International”, koja se javila na prošlogodišnji tender Aerodroma Crne Gore za zakup fri-šopova na aerodromima u Podgorici i Tivtu i dobila taj posao, zaključila je ugovor o zakupu sa ACG, posredstvom svoje novoosnovane firme “Montenegro Duty Free” iz Podgorice, saznaju “Vijesti”.

“Air Rianta International” je vlasnik 70 odsto podgoričke firme, dok se kao njihovi partneri i suvlasnici u firmi registrovanoj 23. avgusta ove godine (sa registracionim promjenama od 11. septembra) prvi put pojavljuju Srđan Banjević, gazda fabrike za proizvodnju vode “Aqua Bianca” sa 25 odsto vlasništva i Petar Rajačić sa pet odsto vlasništva.

“Vijesti” Banjevića juče nijesu mogli dobiti za komentar preko sekretarice u njegovoj firmi, niti se novinaru kasnije javljao na ostavljene brojeve telefona. Rajačić je takođe bio nedostupan na telefon bivše firme koji je i dalje u funkciji, uz obrazloženja da ga on više ne koristi.

fri-šop
Ilustracija(Foto: Shutterstock)

Sadašnji zakupac slobodnih carinskih prodavnica na aerodromima u Podgorici i Tivtu - “Regal Impex” podnio je Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) krivičnu prijavu protiv direktora Aerodroma Crne Gore (ACG) Danila Orlandića, predsjednika Komisije za otvaranje i vrednovanje ponuda Ilije Mašanovića, generalnog direktora Direktorata za vazdušni saobraćaj Zorana Kostića i kompanije “Air Rianta International” iz Republike Irske, koja se javila na prošlogodišnji tender ACG za zakup fri-šopova. Ta prijava SDT-u je nekoliko puta dopunjavana. Iz ACG tvrde da nema osnova, jer su sve uradili po zakonu.

Iz kompanije “Regal Impex” kažu da su ih prijavili zbog sumnje da su izvršili zloupotrebu službenog položaja u vezi sa tenderom za izdavanje bescarinskih prodavnica. Tvrde da su ovim postupkom oštećeni za 3,5 miliona eura, koliko posebnom tužbom kod Privrednog suda traže za obeštećenje.

“Regal Impex” je proteklih godina imao godišnji prihod od oko osam miliona, dok je neto profit bio od 1,3 do 2 miliona eura.

ACG ne priznaje da je ugovor sa “Regalom” produžen po automatizmu, navodeći da to ne može po zakonu i tvrdeći da za to nije bilo saglasnosti osnivača kompanije. U Regal impexu tvrde da im redovno ispostavljaju fakture i uredno naplaćuju zakupninu za slobodne carinske prodavnice.

Aerodromi: Ugovor zaključen u skladu sa zakonom

Iz Aerodroma Crna Gore su “Vijestima” saopštili da su ugovor o zakupu prostora za slobodne carinske prodavnice na aerodromima Podgorica i Tivat zaključili 9. septembra ove godine sa firmom „Montenegro Duty free“, a u njeno ime potpisao ga je direktor Dejan Ficdžerald (Deyan Fitzgerald).

Na pitanje kako su ugovor zaključili sa drugom firmom i novim osnivačima u odnosu na one koji su učestvovali na tenderu, iz Aerodroma odgovaraju da je javnim pozivom bilo predviđeno da u slučaju da bude izabrana ponuda stranog privrednog društva, on mora u Crnoj Gori osnovati firmu shodno Zakonu o privrednim društvima i drugim primjenljivim propisima.

“To je upravo ‘Aer Rianta International’ i učinila, osnivajući privredno društvo ‘Montenegro Duty free’ DOO Podgorica sa sjedištem u Crnoj Gori. Nakon prethodno okončane zakonske procedure, a u skladu sa imperativnim zakonskim odredbama, ovo novoosnovano društvo je jedino legitimisano pravno lice za zaključenje predmetnog ugovora. U skladu sa prethodno navedenim, jasno je da su Aerodromi Crne Gore sproveli proceduru u svemu u skladu sa važećim propisima iz ove oblasti, zbog čega smatramo da nema mjesta nikakvom senzacionalizmu i insinuacijama da je ugovor koji je zaključen, nezakonit”, naveli su iz ove državne kompanije.

Bonus video: