U januaru tender za prodaju Brodogradilišta

Predsjednik Tenderske komisije kaže da završavaju dokumentaciju za privatizaciju kompanije iz Bijele
77 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 20.12.2013. 20:40h

Tender za privatizaciju Jadranskog brodogradilišta u Bijeloj biće spreman do kraja mjeseca, a kako već postoji interesovanje investitora biće objavljen najkasnije do sredine januara, najavio je predsjednika Tenderske komisije Savjeta za privatizaciju Branko Vujović.

Prema njegovim riječima, pripremljen je drugačiji paket uslova u odnosu na dva prethodna propala tendera.

Vlada će ponuditi na prodaju 61,57 odsto akcija.

"Dosta smo radili na pripremi privatizacije kroz procjenu razvojnih mogućnosti i potreba. I na Savjetu smo došli do čvrstog stava da ćemo kroz buduću privatizaciju, kako god se ona odvijala, insistirati na dvije stvari koje se moraju poštovati - to su standardi zaštite životne sredine i da se omogući da se remontuju jahte i megajahte", rekao je Vujović “Vijestima”.

Dva glavna tenderska zahtjeva biće zaštita životne sredine i organizovanje remonta jahti i megajahti uz dijelimično zadržavanje ili postepeno napuštanje poslova za brodoremont

Zaštita životne sredine je, kako je kazao, neophodna jer se brodogradilište nalazi u zalivu i mora se obezbijediti tehnologija koja daje mogućnost zaštite prirode. Drugi imperativan zahtjev je da se u Bijeloj organizuje remont jahti i megajahti jer Crnoj Gori to treba zbog sopstvenih potreba ali i konkurencije.

“Ako već imamo Porto Montenegro u Tivtu, biće tu i Kumbor i vjerovatno Luštica, marina u Baru, sa sve većim brojem jahti onda je potrebno da se omogući i remont i to je kompletiranje usluge”, kazao je Vujović.

On je dodao da je prilično neizvjesno da li će i u kojoj mjeri biti moguće zadržati osnovnu djelatnost i kakva je perspektiva brodoremontnih poslova.

“Mi smo izabrali i angažovali savjetnika za pripremu dokumentacije i sebi smo dali zadatak da između 15. i 20. januara bude raspisan tender. S obzirom na interesovanje četiri ili pet kompanija, smatramo da je to dobro vrijeme", rekao je Vujović, ne želeći da saopšti ko se interesuje za državno preduzeće u Bijeloj.

Tražiće se, kako je najavio, investitor koji će biti spreman da ispunu dva imperativna uslova, a za državu bi bilo najprihvatljivije ako bi novi partner pristao da zadrži do određenog perioda osnovnu djelatnost.

“Imamo 500 radnika u Bijeloj koji su toliko godina u tim poslovima, sa kooperantina tu je još 200 do 300 zaposlenih koji vrše usluge brodoremontnih poslova i mislimo da bi polako trebalo smanjivati obim posla u brodoremontu i povećavati poslove za remont jahti”, rekao je on.

Vujović je istakao da na tome treba insistirati dok god "postoji šansa na tržištu da se brodoremontni poslovi zadrže”, ali i istakao da ne vidi neku predugu perspektivu u tome.

“Da li u ovoj fazi možemo naći investitora je neizvjesno bez obzira što imamo pismo namjera pet kompanija koje iskazuju interesovanje. Prilično je neizvjesno da li će biti spremni da ulože u tehnologiju koja se zahtjeva obzirom na zaštitu životne sredine, a da ne vide dugu perspektivu brodoremontnih poslova. Mi ćemo pokušati tenderskim uslovima da sačuvamo osnovnu djelatnost do mjere do koje to bude moguće i da ujedno imamo remont jahti i megajahti”, kazao je Vujović.

Istakao je da i kod Brodogradilišta postoji problem viška radnika koji, kako je rekao, treba rješavati u skladu sa kolektivnim ugovorom te da će i to biti jedan od zahtjeva u tenderu.

Ovogodišnji plan privatizacije nije sadržao Brodogradilište, ali, kako je ranije saopštavano, postojala je mogućnost da ga naknadno uvrste ukoliko se pronađe strateški partner. Tenderi za privatizaciju bezuspješno su raspisivani u oktobru 2007. godine i novembru 2008. godine.

Manko će možda s partnerom da se javi za Bijelu

Kompanija Adriatic Marinas, koja upravlja tivatskom marinom za megajahte Porto Montenegro, ljetos je ponudila Vladi i Brodogradilištu osnivanje posebne kompanije za remont i servisiranje jahti, uz partnerstvo holandskog Amels Damena, ali dogovor nije postignut.

Vujović je kazao da vlasnik Porto Montenegra, kanadski biznismen Piter Mank, sada nije na listi od pet zainteresovanih potencijalnih partnera jer to nije njegova primarna djelatnost, ali da ne isključuje mogućnost da se Mank pojavi u paretnerstvu sa nekim.

Galerija

Bonus video: