U "Luštici" nezadovoljni što im se nameće da plaćaju porez na zakupljeno državno zemljište

"Siguran sam da svi investitori, posebno strani, traže jasnoću i izvjesnost u poslovnom okruženju. Jedan od ključnih elemenata je potreba da se održi stabilnost u ključnim politikama na osnovu kojih se donose velike investicione odluke, kao što je recimo odluka "Orascoma" da pokrene projekat Luštica Bay"
75 pregleda 7 komentar(a)
Daren Gibson, Foto: Siniša Luković
Daren Gibson, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 11.05.2016. 13:30h

Crna Gora je već napravila pomake na unapređenju biznis ambijenta ali taj napor mora biti nastavljen jer ima još dosta toga što mora biti urađeno, ocijenio je Daren Gibson, izvršni direktor kompanije "Luštica Development" koja na poluostrvu Luštica nadomak Tivta razvija projekat turističkog centra Luštica Bay, vrijedan 1,1 milijardu eura.

Gibson je govorio na panelu "Karakteristike investicione klime u Crnoj Gori i mogućnosti optimizacije procedura i troškova", u okviru 7. Festivala investicija i nekretnina FREI 2016 koji se održava u Budvi.

"Siguran sam da svi investitori, posebno strani, traže jasnoću i izvjesnost u poslovnom okruženju. Jedan od ključnih elemenata je potreba da se održi stabilnost u ključnim politikama na osnovu kojih se donose velike investicione odluke, kao što je recimo odluka "Orascoma" da pokrene projekat Luštica Bay", dodao je Gibson i kao primjer naglasio mogućnost od potencijalno negativnih posljedica nedavne promjene poreskog režima koje bi mogle da rezultiraju značajnim finansijskim opterećenjima po zakupce ili nosioce prava korišćenja nad državnim zemljištem.

Po tim izmjenama, porez na nepokretnosti plaćaće i oni koji kao zakupci koriste pojedinu nepokretnost čiji je formalni vlasnik država, a "Luštica Development" ima zakupljenih skoro 7 miliona kvadrata državnog zemljišta u Tivtu.

Prema aktuelnim proračunima to će "Lušticu Development" koštati preko dva miliona eura godišnje. Takvo nešto nije bilo predmet ugovora koji je Vlada Crne Gore sa "Orascomom" za projekat Luštica Bay, sklopila 2009. godine.

Prema Gibsonovim riječima, ključne oblasti na koje se treba fokusirati u potrebi za većom transparentnošću, konzistentnošću i izvjesnošću su oblasti zakonskih i regulatornih kontrola i procesa.

"Pored toga, kako bi se osiguralo da zemlja može da zadrži konkurentnost, potrebno je da se stvore procesi i fleksibilni implementacioni alati koji omogućavaju da Crna Gora bude agilna i brzo reaguje na promijenjene okolnosti, uključujući tržišne uslove", naglasio je prvi čovjek "Luštice Development".

On smatra da je dobra mikrokoordinacija između Vlade, opština i investitora potrebna da ubrza administrativne procese.

"Uzimajući u obzir jasno izrečenu posvećenost Vlade razvoju turizma kao vodeće privredne grane države, veliki investicioni projekti, kao što je Luštica Bay, su u stvari projekti od nacionalnog značaja i kao takvi treba da budu tretirani u smislu da Vlada prouči mogućnost donošenja novih zakona koji bi prenijeli na državni nivo i u potpunosti Vladi dali odgovornost za realizaciju takvih projekata, kako bi se osiguralo da su se zajednički ciljevi obje strane sreli na efikasan način", zaključio je Gibson.

Govoreći na panelu "Upravljanje destinacijom, manifestacija kao turistički proizvod", Slavica Milić iz marketinga "Luštice Development" ocijenila je da se naročito u ranoj fazi razvoja nekog turističkog odredišta, mora voditi računa o "saglasju pripremljenih događaja sa vrijednostima i filozofijom brenda destinacije".

"Stoga manifestacije, kao kreirane atrakcije koje svaka destinacija mora da integrise u razvojnu politiku, predstavljaju glavno orudje za izgradnju imidža, razvoj destinacije i uopšte način da se oba ova cilja postignu", ocijenila je Milić, a prenosi PR služba "Luštice Development".

Bonus video: