U naplati koncesija još ima problema

DRI je kontrolnom revizijom konstatovala da je generalno ostvaren napredak u oblasti davanja, obračuna naplate i nadzora koncesija za korišćenje prirodnih bogatstava
280 pregleda 2 komentar(a)
Branislav Radulović, Foto: Luka Zeković
Branislav Radulović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.05.2016. 18:31h

Državna revizorska institucija (DRI) preporučila je da se što prije usvoji zakon o javno-privatnom partnerstvu (koji je u formi nacrta) kojim se, između ostalog, uređuje oblast koncesija i predviđa kvalitetniji nadzor.

DRI je kontrolnom revizijom konstatovala da je generalno ostvaren napredak u oblasti davanja, obračuna naplate i nadzora koncesija za korišćenje prirodnih bogatstava.

U juče objavljenom Izvještaju o kontrolnoj reviziji registra ugovora o koncesijama i prihodima budžeta po osnovu zaključenih ugovora o koncesijama za korišćenje prirodnih bogatstava, ocijenjeno je da su subjekti revizije realizacijom preporuka DRI unaprijedili svoje postupanje.

“Realizacijom samo jedne preporuke ostvaren je prihod budžeta od 1.291.563,77 na osnovu rješenja Ministarstva ekonomije o promjenljivom dijelu koncesione naknade obračunate koncesionarima po osnovu više ostvarene proizvodnje od prikazane”, rekao je “Vijestima” član Senata DRI Branislav Radulović koji je rukovodio revizijom.

Radulović je naglasio da i dalje postoje određene neuređenosti kod postupanja koncedenata po pitanju obezbjeđenja garancija, kvalitetnog i potpunog obračuna koncesija i efikasnosti naplate naknade od koncesija.

“Posebno smo skrenuli pažnju na slučajeve gdje je vršena eksploatacija, a nije vršen obračun naknade za koncesije. Kada je u pitanju kontrola realizacije preporuka koje se odnose na Upravu za šume i naplatu koncesiona naknade po osnovu korišćenja šuma, ona je predmet posebne kontrolne revizije koju ćemo u junu objaviti”, kazao je Radulović.

Konstatovano je da je Ministarstvo ekonomije unaprijedilo u značajnoj mjeri evidenciju potraživanja po osnovu koncesionih naknada.

“Ostvareno je poboljšanje u saradnji Uprave za vode, PU i Uprave za inspekcijske poslove. PU mjesečno dostavlja podatke o naplati svih obaveza koncesionara, a Uprava za inspekcijske poslove na zahtjev Uprave za vode upućuje u kontrolu inspektora za vode”, konstatovala je DRI.

Prema podacima od 15 preporuka, 11 je realizovano u potpunosti, jedna djelimično, dok tri nijesu realizovane. Ugovori, aneksi ugovora i raskidi ugovora, za koje je prethodnom revizijom utvrđeno da nijesu upisani u Registar ugovora o koncesijama, dostavljeni su Komisiji za koncesije i upisani u registar.

U Upravi za vode samo 4 službenika

Državna revizorska institucija je u izvještaju konstatovala da Uprava za vode nije realizovala preporuke u skladu sa kojim treba da vodi analitiku uplata koncesionih naknada i obezbijedi stalni nadzor eksploatacije materijala iz vodotoka (šljunak i pijesak).

“Uprava za vode u svom Izjašnjenju na preliminarni izvještaj navodi da je ključni problem nedostajući kadar i urgentno je njeno kadrovsko i organizaciono jačanje. To iz razloga što u Upravi za vode rade samo četiri službenika na neodređeno vrijeme, uključujući i direktora”, navodi se u izvještaju vrhovne revizije.

Bonus video: