U nedjelju prezentacija projekta gradnje dionice autoputa od Smokovca do Mateševa

Prezentaciji, koja će uz logističku podršku Vlade biti organizovana u Vili Gorica, prisustvovaće predsjednici Crne Gore, Filip Vujanović, Skupštine Ranko Krivokapić i Vlade Milo Đukanović. Prezentaciji će prisustvovati i članovi Vlade, ambasador Kine u Crnoj Gori, Cui Dživei, predsjednici CCCC i CRBC, Čen Fenćijan i Ven Gang
461 pregleda 6 komentar(a)
Mapa autoputa Bar-Boljare, Foto: Screenshot
Mapa autoputa Bar-Boljare, Foto: Screenshot
Ažurirano: 13.12.2014. 15:54h

Kineske kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBC) i China Communications Construction Company (CCCC) organizovaće sjutra prezentaciju projekta gradnje prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare, od Smokovca do Mateševa.

Iz Vladinog Biroa za odnose s javnošću saopšteno je da će projekat biti predstavljen najvišim državnim zvaničnicima Crne Gore.

Prezentaciji, koja će uz logističku podršku Vlade biti organizovana u Vili Gorica, prisustvovaće predsjednici Crne Gore, Filip Vujanović, Skupštine Ranko Krivokapić i Vlade Milo Đukanović. Prezentaciji će prisustvovati i članovi Vlade, ambasador Kine u Crnoj Gori, Cui Dživei, predsjednici CCCC i CRBC, Čen Fenćijan i Ven Gang.

"Na prezentaciju, koju organizuje CRBC, pozvani su predsjednici opština koje će povezati autoput, kao i ostalih lokalnih samouprava sa sjevera Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Na prezentaciju su pozvani predsjednici klubova poslanika u Skupštini, članovi Ekspertsko-pregovaračkog tima Vlade zaduženog za projekat, čelnici Privredne komore, Unije poslodavaca i Monteputa, kao i grupa kineskih novinara iz provincije Džeđang, koja je u radnoj posjeti Crnoj Gori.

Vlada je u julu prošle godine prihvatila ponudu CCCC i njene kćerke firme CRBC za izgradnju prve dionice autoputa Bar-Boljare od Smokovca do Mateševa. Te kompanije su ponudile da prioritetnu dionicu autoputa od Smokovca do Mateševa izgrade za 809,58 miliona eura.

Kineska Exim bankom je u septembru odobrila Crnoj Gori kredit od oko 687 miliona eura za gradnju dionice autoputa od Smokovca do Mateševa, što je 85 odsto neophodnog iznosa. Preostalih 120 miliona, od ukupno 809,58 miliona eura , obezbijediće država.

Bonus video: