U netaknutoj uvali kod Tivta i do osam spratova

U Elaboratu se navodi da novoprojektovani turistički kompleks - mješoviti resort Pržna koji će se graditi na površini od ukupno 155.557 kvadrata, sadrži hotel sa 168 smještajnih jedinica i dva hotelska depandansa sa ukupno 78 smještajnih jedinica
4367 pregleda 0 komentar(a)
Predviđa se prilično gusta izgrađenost u uvali Pržna, Foto: Siniša Luković
Predviđa se prilično gusta izgrađenost u uvali Pržna, Foto: Siniša Luković

Agencija za zaštitu prirode i životne sredine Crne Gore počela je proceduru davanja saglasnosti na Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu za izgradnju hotelskog kompleksa na lokaciji Plavi horizont, uvala Pržno u Krtolima kod Tivta.

Zahtjev za davanje saglasnosti podnio je nosilac ovog projekta - kompanija „Qatari Diar Hotel i Property Investment Montenegro“ (QDHPIM) iz Tivta koja je prije desetak godina od tivatskog HTP “Primorje” kupila skoro 300 hiljada kvadrata zemljišta u zaleđu uvale Pržna u zalivu Trašte.

U Elaboratu se navodi da novoprojektovani turistički kompleks - mješoviti resort Pržna koji će se graditi na površini od ukupno 155.557 kvadrata, sadrži hotel sa 168 smještajnih jedinica i dva hotelska depandansa sa ukupno 78 smještajnih jedinica. Tu su 23 rezidencijalne turističke vile, plažni restoran, pomoćni objekat, ulazna kapija, garaža, tri otvorena bazena i razni objekti i tereni za sport i rekreaciju.

Rješenje iz plana predviđa prilično gustu izgrađenost sada gotovo netaknute uvale pod borovom šumom i maslinama, a kojom će ubuduće dominirati objekti ukupne površine 60.300 kvadrata, sa čak i do osam nadzemnih etaža, kako je to predviđeno za “zvonik” budućeg hotela.

Agencija za zaštitu prirode pokrenula je javnu raspravu o Elaboratu procjene uticaja na životnu sredinu za izgradnju hotelskog kompleksa u uvali Pržna, a koji je uradio Institut za razvoj i istraživanja u oblasti zaštite na radu iz Podgorice.

Javna rasprava traje do kraja oktobra.

Katarci su najavljivali izgradnju lukuznog rezidencijalno-turističkog rizorta vrijednog 250 miliona eura koji je, prema njihovim provobitnim planovima, trebalo da bude izgrađen i otvoren 2014. godine. To se nije desilo, a zbog niza administrativno-pravnih i planskih problema do sada u jednoj od najljepših uvala na primorju, osim što je srušen stari hotel “Plavi horizont”, “ni lopata nije zakopana” za izgradnju luksuznih turističkih sadržaja. QDHPIM je, u dva navrata, najavljivao da će se zbog barijera koje ima sa ovim projektom povući iz Crne Gore.

Bonus video: