"U ovoj državi ništa ne pomaže"

“Zemljište je oduzeto 1948. godine. Bivši vlasnici su dva postupka već dobili, ali nikad nijesu mogli realizovati te odluke da im se zemljište vrati"
70 pregleda 5 komentar(a)
Jadranski sajam, Foto: Vuk Lajović
Jadranski sajam, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 03.10.2015. 20:21h

Bivši vlasnici zemljišta na kojem je danas Jadranski sajam u Budvi, ne mogu da vrate imovinu, iako su dva postupka dobili, jer, kako kažu, u ovoj državi ništa ne pomaže.

Zemljište na kojem se danas nalazi Jadranski sajam u Budvi, od više porodica oduzeto je nakon Drugog svjetskog rata za potrebe izgradnje Dječjeg doma koji nije napravljen.

“Pljačka traje 70 godina, dokumentaciju sam prezentovao Skupštini Opštine Budva, ali je sve bilo uzalud, iako to zemljište nikad nije privedeno namjeni”, kazao je “Vijestima” Ratko Rajković, bivši vlasnik čija porodica decenijama traži povraćaj oko tri hiljade kvadrata zemljišta Jadranskog sajma.

Vladin Savjet za privatizaciju nedavno je usvojio mišljenje da je u postupku privatizacije Jadranskog sajma iz 1998. godine plaćena tržišna naknada za 20,97 hiljada kvadrata zemljišta budvanske kompanije.

Samo ovo mišljenje nedostajalo je da bi se Jadranski sajam, u većinskom vlasništvu kompanija iz Atlas grupacije Duška Kneževića, upisao kao vlasnik ovog zemljišta, a ne korisnik što je bio do sada slučaj.

“Zemljište je oduzeto 1948. godine. Bivši vlasnici su dva postupka već dobili, ali nikad nijesu mogli realizovati te odluke da im se zemljište vrati. Kao što vidite, u ovoj državi ne pomaže ništa”, dodao je Rajković.

On je naveo da više od 100 bivših vlasnika, odnosno, njihovih nasljednika traže povraćaj zemljišta na kojem se danas nalazi Jadranski sajam, a pored Rajkovića, imovinu potražuju porodice Boreta, Zenović i dr.

“Nekima je, doduše, koji su bili bliski komitetu i sadašnjoj vlasti vraćen dio imovine. Nama ostalima nikad ništa nije vraćeno. Mojoj porodici, konkretno, imovina je oduzeta navodno zbog dugovanja poreza, a to nikada nije dokazano”, istakao je Rajković.

Kneževićeva firma Jupex mix je 1999. godine od državnih fondova kupila 76 odsto akcija Jadranskog sajma za šest miliona tadašnjih njemačkih maraka. Preduzeće je u tom trenutku bilo korisnik ovog državnog zemljišta, koje je ranije ekspropijacijom uzeto od vlasnika i za koje traje postupak restitucije.

Odluka Savjeta za privatizaciju omogućiće Kneževiću, koji preko Atlas banke i Atlas mont fonda kontroliše više od 90 odsto akcija Jadranskog sajma, da se nakon 16 godina upiše kao vlasnik vrijednog zemljišta kod Slovenske plaže i da legalizuje sadašnje stanje.

Bonus video: