U Rim se može i sa 200 eura, ako putujete u vlastitoj režiji

Za mnoge nevjerovatno, ali boravak i obilazak Rima i svih njegovih znamenitosti može koštati manje nego ljetovanje od nekoliko dana u Budvi
180 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.08.2011. 08:25h

Dok godinama čekamo da jeftini avioprevoznici konačno otvore linije sa crnogorskih aerodroma, sve više građana koristi blizinu dubrovačkog aerodroma i sa njega „lete” na izabrane lokacije po vrlo povoljnim cijenama.

Putovanje u vlastitoj režiji podrazumijeva, prije svega, zaobilaženje usluga turističkih agencija i putnicima pruža potpunu slobodu kada je planiranje raspoloživog vremena u pitanju. O uštedama da ne govorimo: petodnevni boravak, recimo, u Rimu preko turističkih agencija premašuje 500 eura, i to samo za smještaj i prevoz, a u vlastitom aranžmanu vam može trebati i duplo manje. Slučaj Rima je ilustrativan: bliska destinacija, na svega sat vremena leta, a cijene avionske karte mogu da variraju od 50 do 300 eura. Za mnoge nevjerovatno, ali boravak u Rimu može koštati manje nego ljetovanje od nekoliko dana u Budvi.

Što brže, to jeftinije

Odlučite li se za jeftine aviokompanije koje lete iz Dubrovnika (koje, doduše, linije održavaju uglavnom tokom ljetnje turističke sezone), cijena povratne karte će vam zavisiti od perioda kad odlučite da kupite. Kompanija Izidžet (EasyJet.com) ovu sezonu sa dubrovačkog aerodroma završava krajem avgusta, a za sezonu 2012. otvoriće svoje elektronske šaltere već u martu.

Odlučite li da odmah u martu kupite povratnu kartu za, recimo, relaciju Dubrovnik-Rim-Dubrovnik, možete je naći već od 50 eura za putovanje u julu ili avgustu. Plaćanje je sigurno i obavlja se posredstvom zvanične stranice easyjet.com. Treba znati da svaki dan zakašnjenja podiže cijenu karte, pa ćete svako premišljanje skupo platiti. Na dan ili dva pred let, avionska karta low-cost kompanijom nerijetko je ista ili jednaka onoj „običnim” avioprevoznicima.

Niskobudžetne aviokompanije su, sasvim prirodno, na meti kritika većih kompanija, posebno nacionalnih, kojima ne odgovara otvaranje neba za takvu konkurenciju

Kartu možete kupiti i preko Fejsa

Niskobudžetne aviokompanije su, sasvim prirodno, na meti kritika većih kompanija, posebno nacionalnih, kojima ne odgovara otvaranje neba za takvu konkurenciju. Iz Dubrovnika leti više niskobudžetnih kompanija, ali je među putnicima najpopularniji upravo britanski EasyJet, prije svega zbog pouzdanosti, sigurnosti termina, udobnosti i vrhunske profesionalnosti. Tome svjedoče brojni komentari na Internetu, prije svega na njihovoj Fejsbuk stranici. Koliko su okrenuti putnicima govori i činjenica da je i preko Fejsbuka moguće kupiti kartu za omiljenu destinaciju.

Crnogorska javnost još nema direktna iskustva sa low-cost kompanijama

Crnogorska javnost, nažalost, još nema direktna iskustva sa low-cost kompanijama, jer su prvi letovi zakazani tek za kraj godine, a prve jeftine letove ponudiće irski Rajaner (Ryanair), i to za destinacije koje već nijesu zauzete od prevoznika koji već lete sa crnogorskih aerodroma. U više navrata se u Crnoj Gori pokušala stvoriti atmosfera da low-cost aviokompanije i nijesu baš tako jeftine „kako se priča”. To kako se priča najbolje se vidi u praksi: jednom kad kupite povratnu kartu iz Podgorice do neke evropske metropole za manje od 100 eura, sva ta priča pada u vodu.

Baš kao i informacije da se radi o nepouzdanim kompanijama koje vas u avionu ne počaste ni kafom. Kada je usluga u pitanju, zaista nema besplatne posluge u avionu, ali za nekoliko eura možete dobiti šolju kafe ili čaja čuvenog Starbaksa, slatkiš poznatog M&M-a ili dobar sendvič. Ni udobnost leta se, takođe, ne može dovoditi u pitanje, jer se uglavnom radi o savremenim avionima koji prolaze tehničke preglede i servise baš kao i u slučaju svih ostalih kompanija.

Mnoge low-cost kompanije subvencioniraju države u kojima lete, zbog toga što značajno utiču na porast broja gostiju, pa time i prihode od turizma

Dalje, mnoge low-cost kompanije subvencioniraju države u kojima lete, zbog toga što značajno utiču na porast broja gostiju, pa time i prihode od turizma. Te kompanije zato ne lete svakog dana, jer vas žele zadržati na mjestu gdje su vas doveli makar 4-5 dana, što je, takođe, dogovor sa državama. Vladini predstavnici često znaju da kažu da je Crna Gora izrazito avio-destinacija, ali se ne trude previše da takvu strategiju pokažu vidljivom.

Uštede se na jeftinim letovima prave i sa prtljagom. Na tim relacijama imate pravo na besplatan prtljag jedino ako je u pitanju ranac ili manja torba koja može stati u kaseti iznad sjedišta. Svaki kofer koji ide u avionski prtljag se mora dodatno platiti, a zavisno od leta i težine, to najčešće košta oko 15 eura.

Kao što je pomenuto, nema besplatne usluge u avionu. Te kompanije ne praktikuju dijeljenje napitaka i sendviča bez naknade, ali ako vam je potrebna kafa, možete proći sa nekoliko eura. U slučaju Izidžeta i leta za Rim, već u avionu možete kupiti povratnu autobusku kartu do centra grada i nazad do aerodroma kad se budete vraćali, a cijena je ovog ljeta bila 15 eura.

Ako želite sami da organizujete putovanje, to možete lako i, što je najbitnije, jeftino uraditi. Ne trebaju vam nikakvi agenti, agencije i vodiči, sve je jednostavno, od same pretrage slobodnih letova i cijena do kupovine

Najbitnije od svega je da, ako želite sami da organizujete putovanje, to možete lako i, što je najbitnije, jeftino uraditi. Ne trebaju vam nikakvi agenti, agencije i vodiči, sve je jednostavno, od same pretrage slobodnih letova i cijena do kupovine. Kada kupite kartu, za šta vam je potrebna neka od platnih kartica, elektronska potvrda vam stiže na mail i možete početi da se pakujete, ili makar da planirate. U slučaju bilo kakvih pomjeranja rokova leta, pa i onih najmanjih od nekoliko minuta, većina aviokompanija će vas obavijestiti preko maila.

Jeftino se može naći i smještaj

Kada je smještaj u gradu u pitanju, na raspolaganju vam je, takođe, mnogo opcija. Od hotela i hostela sa dvije i više zvjezdica do luksuznih turističkih rizorta. S obzirom na to da na odmor idete da obiđete znamenitosti i upoznate se sa gradom i kulturom, pretpostavka je da vam neće biti potreban luksuzni smještaj, a i bolje je raspoloživi novac iskoristiti na izlete i obilazak muzeja. Kada je Rim u pitanju, najjednostavniji način da dođete do smještaja je portal www.booking.com, na kojem vam na raspolaganju stoji preko 1.300 hotela, hostela i ostalih vidova smještaja u tom gradu.

Trokrevetna soba, recimo, u centru Rima, preko puta glavne metro, autobuske i vozne stanice Roma Termini, može da se nađe za 60 eura za noć, sa uključenim doručkom

I, tako, dok godinama čekamo low-cost kompanije da dođu kod nas, možete da planirate putovanje sa obližnjeg dubrovačkog aerodroma koji je sada, nakon otvaranja puta Nikšić–Risan, još bliži. Ako nas Ryanair prije toga ne obraduje, narednog ljeta svakako možete da planirate svoj aranžman od pet noćenja u Rimu iz Dubrovnika, zajedno sa avionskom kartom i taksama po cijeni manjoj od 200 eura po osobi.

Preko agencije ili sami

Ako razmišljate da li na put da idete preko agencija ili u svom aranžmanu, možda vam pomognu sljedeći podaci:

Preko agencija: Putovanje za Rim će vas koštati oko 500 eura, sa plaćenim smještajem i prevozom. Fakultativni izleti vas dodatno koštaju, pa ćete za obilazak vatikanskih muzeja potrošiti još oko 40 eura, Koloseuma oko 20, koliko i izlet do obližnjeg gradića Tivoli. Kada sve saberete, putovanje će vas koštati oko 600 eura, ne uzimajući u obzir troškove hrane i, posebno, pića koje je u vrelim ljetnjim danima u Rimu neophodno.

Posjeta vatikanskih muzeja koštaće vas oko 40 eura

Ako organizujete sami: Put i smještaj za pet noćenja će vas, ako na vrijeme kupite avionsku kartu, koštati oko 200 eura. Individualna karta za vatikanske muzeje košta oko 20 eura, ali vas čeka dugačak red. Ako želite da uđete odmah, u direktnom dogovoru sa nekim od brojnih vodiča možete ugovoriti kartu od 30-ak eura i ući brzo. Karta za Koloseum košta 12 eura, a za „brzi ulazak” preko reda 20-ak, dok će vas ulaz u grandioznu vilu D’Este u Tivoliju koštati 11 eura, plus 2,5 eura koliko košta karta vozom do tog gradića.

Dakle, pet dana u Rimu, sa obilaskom važnijih mjesta u gradu i okolini, u vlastitoj organizaciji vas može koštati manje od 300 eura, mimo troškova hrane i pića. Dakle, u bilo kojoj varijanti i proračunu, putovanje u vlastitoj organizaciji će vas koštati duplo manje nego da idete preko turističkih agencija.

Galerija

Bonus video: