U Rudniku uglja neće kredit, državi dug kroz reprogram

Iako formalno tek mijenjaju odluku, Rudnik je već počeo da vraća dug državi uplativši 30 odsto ukupnog iznosa i dvije mjesečne rate, što iznosi 4,3 miliona eura
73 pregleda 0 komentar(a)
Rudnik uglja, Foto: Goran Malidžan
Rudnik uglja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 19.09.2017. 19:49h

Odluke o uslovima i načinu izmirenja obaveza Rudnika uglja prema državi po osnovu poreza i doprinosa i refinansiranju dijela obaveza prema bankama, koju je skupština akcionara tog preduzeća usvojila krajem prošle godine, biće stavljena van snage na Skupštini akcionara 4. oktobra.

Iz pljevaljske kompanije “Vijestima” su pojasnili da će to uraditi jer je analiza pokazala da novi Zakon o reprogramu poreskih potraživanja povoljniji nego otplata duga putem kreditnog zaduženje.

Iako formalno tek mijenjaju odluku, Rudnik je već počeo da vraća dug državi uplativši 30 odsto ukupnog iznosa i dvije mjesečne rate, što iznosi 4,3 miliona eura.

Odluka da poreski dug državi i refinansiranje dijela duga prema bankama, regulišu novim kreditnim zaduženjem, donijeta je na sjednici Skupštine akcionara RUP-a 13. decembra 2016. godine.

Dvije sedmice kasnije Skupština Crne Gore je usvojila Zakon o reprogramu poreskog potraživanja, kojeg je uradio kabinet bivšeg ministra finansija Raška Konjevića. Nakon toga, uprava Rudnika je zatražila da se uradi analiza povoljnosti otplate poreskog duga po modelu novousvojenog Zakona.

“Odbor direktora je 9. januara obavezao izvršni menadžment da pribavi mišljenje Ministarstva finansija, kojim se definišu uslovi i rokovi reprograma poreskog potraživanja. Analize su pokazale da je reprogram kroz mogućnosti koje nudi novi zakon povoljniji od varijante kreditnog zaduženja, i društvo je formalno podnijelo zahtjev za reprogram. Ministarstvo finansija i Poreska uprava su donijele rješenje kojim se usvaja zahtjev za reprogram”, objasnili su iz kompanije razloge za promjenu odluke.

Ukupan poreski dug kompanije iznosi 13,4 miliona eura. Iz uprave Rudnika su naveli da su reprogramom preuzeli obavezu da odam uplate 30 odsto duga, odnosno oko četiri miliona eura a ostatak od oko 9,4 miliona u 60 mjesečnih rata.

U najvećoj pljevaljskoj kompaniji kažu da je Rudnik po osnovu poreskog duga do sada uplatio 4.344.692 eura, odnosno 30 odsto od ukupno reprogramiranog duga i dvije rate čije je uplata počela od 1. avgusta 2017. godine.

Preostali iznos duga biće izmiren u 58 mjesečnih rata koje iznose oko 156.000 eura.

Rudnik uglja je prošlu godinu završio sa neto profitom od 3,7 miliona eura. Kompanija ima akumulirani gubitak iz prethodnih godina od 12,5 miliona eura. Ukupne kratkoročne obaveze kompanije iznose 27 miliona eura, a dugoročne 10,8 miliona.

Za šest mjeseci ove godine Rudnik je ostvario neto profit od 93 hiljade eura, dok je u istom periodu prošle godine ima gubitak od 2,2 miliona eura.

Bonus video: