Udruženje prevoznika PUT tužiće Vladu zbog novca od akciza

Zbog ukidanja odredbe o vraćanju dijela novca od plaćanih akciza prevoznici smatraju da su oštećeni za oko 10 miliona
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.09.2014. 19:30h

Nevladina organizacija „PUT“, koja okuplja 15 prevoznika koji se bave prevozom putnika, okvirno je procijenila da ih je država oštetila za iznos od 10 miliona eura zbog toga što im je ukinula od sredine novembra prošle godine povraćaj akcize na gorivo od 18 centi po litru.

Predsjednik te NVO Ninoslav Kaluđerović u razgovoru za „Vijesti“ kazao je da su angažovali advokate kako bi dobili novac koji im je država uzela, te da će do sredine septembra imati preciznu procjenu iznosa za koji su zakinuti. Zbog ukidanja povraćaja, gradski prevoznici su povećali cijene karata.

Ministarstvo finansija je 23. novembra prošle godine ukinulo pravilnik o primjeni zakona o akcizama kojim je ukinuto pravo na povraćaj dijela plaćenih akciza.

Kaluđerović objašnjava da, i mimo tog pravilnika, njima taj novac pripada shodno članu 52 Zakona o akcizama.

„Kada je zakon usvojen 2010. godine, omogućen nam je povraćaj akcize koje nam tada nijesu obračunate za devet mjeseci do donošenja pravilnika. Tada od države nijesmo tražili da nam isplati za tih devet mjeseci novac. Kvartalno su nam isplaćivane sve do novembra prošle godine kada je ukinut pravilnik. Taj novac ćemo tražiti. Naša je procjena da je to oko 10 miliona, a od tog iznosa bi se opet državi vratilo sedam“, kazao je Kaluđerović.

Da povraćaj novca po prevozniku nije mali potvrđuju i konkretne cifre.

Tako je, na primjer, u prošloj godini za jedan kvartal Mediteran ekspres imao povraćaj od oko 18 hiljada eura, a autoprevoznik Boka na godišnjem nivou 80.000 eura.

Kaluđerović je podsjetio da im je ministar finansija Radoje Žugić u julu kada je skupštinski Odbor za ekonomiju razmotrio izmjene Zakona o akcizama obećao da će taj problem riješiti u roku od osam dana, ali da od toga ništa nije bilo.

„Čak smo bili spremni da odustanemo od ovoga što nam se duguje od dana kada je pravilnik ukinut“, rekao je Kaluđerović.

O problemu drumskih prevoznika obaviješten je početkom juna ove godine premijer Milo Đukanović.

Kaluđerović je rekao da su premijeru uputili dopis o problemu nakon sastanaka sa predstavnicima ministarstava saobraćaja i finansija i Poreske uprave kojima su predlagali mjere za rješenje problema, a koji nijesu urodili plodom.

„Učešće drumskog saobraćaja je prema podacima Monstata iz 2012. godine 74,8 odsto u ukupnom prevozu putnika i 33,4 odsto ukupnog prevoza tereta. Zato smatramo da to rešenje (ukidanje povraćaja akcize) ima za posljedicu otežano poslovanje prevoznika i potpunu nekonkurnetnost na međunarodnom transportnom tržištu“, navedeno je u dopisu upućenom Đukanoviću.

Kako se dodaje, država svake godine daje subvencije za nacionalnu aviokompaniju Montengo erlajns i dva željeznička preduzeća u milionskim iznosima, kao i povlastice vlasnicima plovnih objekata, pa se drumski prevoznici pitaju da li su oni dio saobraćaja u Crnoj Gori.

„Pri tom ne tražeći nikome da nas subvencionira, nego samo da se poštuje Zakon o akcizama. Uz to, plaćamo najskuplje osiguranje i cijenu goriva u okruženju. Pojedini prevoznici su podnijeli tužbe kod sudova za povraćaj dijela akcize i, ne prejudicirajući ishodne sudskih postupaka, mišljenja smo da će gubici države biti veće nego da se poštuje zakon“, navodi se u dopisu.

Izmjene zakona u Skupštini

U Ministarstvu finansija za „Vijesti“ su kazali da su utvrdili Predlog izmjene zakona o akcizama kojima će biti omogućeno da se kroz donošenje posebnog propisa definišu postupak i uslovi plaćanja akcize po nižoj cijeni u oblastima prerađivačke industrije, prevozničke djelatnosti...

To su, kako su naveli, uradili u cilju prevazilaženja pravnih praznina i neusklađenosti važeće regulative u dijelu plaćanja akcize na gasna ulja koja se koriste kao motorno gorivo za industrijske i komercijalne svrhe.

“Na taj način će se obezbijediti uslovi za fiskalno rasterećenje privrednika u tim oblastima i poboljšanje njihove konkurentnosti na međunarodnom tržištu kroz niže troškove poslovanja. Istovremeno će se stvoriti uslovi za efikasniji i potpuniji nadzor akciznih obveznika od strane Poreske uprave i sprečavanje zloupotreba kod upotrebe mineralnih ulja,” rekli su u Ministarstvu.

Kako su dodali, Predlog zakona je u skupštinskoj proceduri i njegovo usvajanje zavisi od dinamike rada parlamenta.

“Nakon njegovog usvajanja stvoriće se preduslovi za donošenje podzakonskog akta kojim će se bliže definisati postupak i uslovi plaćanja akcize za navedene svrhe po nižoj cijeni”, rekli su u Ministarstvu.

Iz tog resora ranije je najavljeno da su predložili da Vlada traži vanredno zasijedanje Skupštine do prvog oktobra kako bi se zakon, čija su rešenja trebala da stupe na snagu prvog avgusta, usvojio.

Galerija

Bonus video: