Ukidanjem subvencija za redovne platiše stvara se fond za finansiranje kampanje DPS-a

Implementacija Odluke zavisiće od zvaničnog mišljenja nadležnog državnog organa
70 pregleda 7 komentar(a)
račun, Foto: Luka Zeković
račun, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.04.2014. 19:45h

Suspendovanjem subvencija za redovne platiše stvara se fond za finansiranje predizborne kampanje Demokratske partije socijalista, kroz plaćanje medijsko-marketinških usluga, kao i opraštanje dugova za struju probranim biračima, kaže Slaven Radunović iz Demokratskog fronta o odluci Borda direktora EPCG da suspenduje subvencije za redovne platiše.

Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore AD Nikšić, danas je na IV redovnoj sjednici, usvojio je novu odluku o nastavku nagrađivanja 135.000 domaćinstava koji redovno plaćaju račune za utrošenu električnu energiju. Odluka za prethodni period istekla je 1. aprila i više nije na snazi.

"Katastrofalna finansijska situacija u zemlji, prouzrokovana nestručnim upravljanjem ekonomskim tokovima i korupcijom orijentisanim privatizacijama, nakon što je pogodila sve slojeve društva, na svom vrhuncu ugrozila je i finansiranje nezakonitih izbornih aktivnosti Demokratske partije socijalista. Zbog činjenice da su “omiljeni” tajkuni, koji su dosad popunjavali crne fondove vladajuće partije, uglavnom nespremni da ostatke svoje nepošteno stečene imovine pogrešno investiraju, Đukanović je, očigledno, naredio maksimalnu zloupotrebu potencijala preostalih u rijetkim firmama koje su još u državnom vlasništvu. U tom svjetlu treba posmatrati i današnju odluku Borda direktora EPCG da suspenduje subvencije za redovne platiše. Na ovaj način se stvara fond za finansiranje predizborne kampanje DPS-a, kroz plaćanje medijsko-marketinških usluga, kao i opraštanje dugova za struju probranim biračima", navodi se u reagovanju Radunovića na odluku EPCG.

DF upozorava menadžment EPCG da se prema resursima kompanije, koja je većinski u vlasništvu svih građana Crne Gore, odnosi manirom dobrog domaćina, jer će DF budno pratiti finansijske transakcije ove kompanije u predizbornoj kampanji, kao i mjesecima nakon nje.

U slučaju nenamjenskog i nelegalnog trošenja novca preko posredničkih ili fantomskih firmi, javnost će biti obaviještena, a počinioci procesuirani, kaže se u saopštenju DF.

"Kada su predizborne zloupotrebe u pitanju, DPS pokazuje veliku maštovitost i fleksibilnost. Nakon propalog pokušaja da prebace na opoziciju odgovornost za probleme u isplaćivanju redovnih obaveza prema studentima, porodiljama i ostalim korisnicima polupraznog budžeta, drsko i netačno tumačeći odredbe Zakona o finansiranju političkih partija, danas su u svoje nečasne predizborne aktivnosti uključili i provjerenog igrača - EPCG. Suspenzija subvencija za redovne platiše, uz ovakvu zlonamjernu i netačnu argumentaciju, plod je političkog pritiska Vlade na Bord direktora, kako bi se gnijev 135.000 pretplatnika, pogodjenih ovom odlukom, usmjerio na stranke opozicije i SDP, koje su Zakon o finansiranju političkih stranaka izglasale baš s ciljem da se onemoguće poznate predizborne malverzacije.

Posebno neozbiljno djeluje kada se povlastice za redovne platiše, što je uobičajeni komercijalno-marketinški podsticaj uspješnoj naplati potraživanja, dovode u pitanje zbog primjene Zakona o finansiranju političkih stranaka. Na osnovu toga, logično bi bilo očekivati da Vlada sljedećih dana ucijeni nekog od mobilnih operatera da ukine besplatne minute u okviru mreže ili neograničeni internet, jer je opozicija izglasala predmetni zakon", navodi se u saopšenju DF.

Platiše ostaju bez popusta?

Odbor direktora Elektroprivrede (EPCG) odlučio je da nastavi da daje popust od pet i 10 odsto potrošačima koji plaćaju redovno račune za električnu energiju, ali će to primijeniti samo ukoliko im "nadležni državni organ" kaže da to nije u suprotnosti sa Zakona o finasiranju političkh partija.

Prema zakonu, koji ne odgovara DPS-u, zabranjena je isplata jednokratne pomoći i vanrednih davanja od dana raspisivanja i mjesec nakon održavanja izbora.

"Vijesti" su pitale o kojem "državnom organu" se radi, a odgovoreno je da EPCG nadležnim za tu vrstu pojašnjenja smatra Skupštinu i Državnu izbornu komisiju (DIK).

U većinski državnoj EPCG, kojom upravlja italijanski A2A, očekuju da će već u narednih dan ili dva dobiti mišljenje da li bi primjena odluke predstavljala prekršaj.

Ukoliko mišljenje stigne na vrijeme i bude u korist potrošača, aprilske račune za struju bi fakturisali sa popustom. Popust za redovno plaćanje ima oko 135.000 računa.

Odbor direktora nije raspravljao o kategoriji socijalnih slučajeva koji imaju subvencije na računima i koje izmiruje država. Riječ je o 14.000 domaćinstava i EPCG samo sprovodi odluku po kojoj Ministarstvo rada i socijalnog staranja mjesečno dostavlja spiskove, a Ministarstvo ekonomije uplaćuje novac iz državnog budžeta.

EPCG samo, kako je rečeno, postupa po njihovim odlukama.

"Odluka za prethodni period ne važi od 1. aprila. Ukupan iznos koji EPCG izdvaja mjesečno za popuste za redovne platiše iznosi 400.000 eura“, sapšteno je iz EPCG, iz koje tvrde da novac koji za to izdvajaju ne opterećuje potrošače kroz cijene.

Bonus video: