Ukinut stečaj u Vektri, a dug 150 miliona

Ovo, ali i neka druga potraživanja bankari čitavu godinu ne mogu naplatiti od ove dosta kontroverzne, a nekada veoma uticajne tajkunske firme bliske režimu Mila Đukanovića
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.04.2012. 08:41h

Apelacioni sud poništio je rješenje o pokretanju stečajnog postupka u Vektri Montenegro, glavnoj kompaniji biznismena Dragana Brkovića, saznaju "Vijesti" od izvora bliskih ovoj sudskoj instanci.

Rješenje o pokretanju stečaja donio je prošlog mjeseca sudija Privrednog suda Miodrag Anđelić uvažavajući nakon dosta peripetija zahtjev Crnogorske komercijalne banke i OTP Faktoringa zbog nevraćenog kredita u iznosu većem od 20 miliona eura.

U odbor povjerilaca trebalo je da uđu pojedinačno najveći neobezbijeđeni povjerioci Vektre Montenegro, ali od toga sada po svoj prilici neće biti ništa

Ovo, ali i neka druga potraživanja bankari čitavu godinu ne mogu naplatiti od ove dosta kontroverzne, a nekada veoma uticajne tajkunske firme bliske režimu Mila Đukanovića.

Prvi sastanak povjerilaca Vektre Montenegro u Privrednom sudu nije juče doveo do imenovanja odbora povjerilaca jer još navodno nije bio gotov finansijski izvještaj na osnovu kojeg bi se moglo utvrditi u kojoj mjeri su OTP banka, švajcarska banka NLB Interfinanc AG i Hipo alpe adria banka obezbijeđeni kao povjerioci.

Zbog toga je stečajni upravnik Vektre Veselin Raičević odložio ročište za 11. maj, koje se sada neće ni održati. U Privrednom sudu vjerovatno tada još nijesu znali za novu odluku više sudske instance.

U odbor povjerilaca trebalo je da uđu pojedinačno najveći neobezbijeđeni povjerioci Vektre Montenegro, ali od toga sada po svoj prilici neće biti ništa.

Ukupne obaveze Brkovićeve kompanije su veće od 150 miliona eura, a samo kreditne obaveze iznose 149.897.525 eura.

Najveći povjerilac je OTP banka koja potražuje oko 74,5 miliona eura, zatim finansijska institucija iz Ciriha NLB Interfinanc AG koja potražuje 54,7 miliona eura, Hipo alpe adria banka 8,95 miliona eura, Crnogorska komercijalna banka 7,55 miliona eura, dok četiri Brkovićeve povezane firme iz iste grupacije potražuju oko 4,14 miliona eura.

Odloženo ročište za Horizont

Jučerašnje ročište na kojem je trebalo da bude razmatran zahtjev CKB-a i OTP Faktoringa za uvođenje stečaja u firmi Horizont Logistik odloženo je za 11. maj na zahtjev novog punomoćnika dužnika Ranka Grbavca koji je to tražio da bi kopirao predmet i upoznao se sa njim. Prethodno je ova privatna firma Dragana Brkovića otkazala punomoćje advokatskoj kancelariji Saše Vujačića iz Podgorice.

Bonus video: