Ukoliko SSCG ne izmiri dugovanja, radnici Stručne službe kreću u protest

“Da državni organi rade svoj posao mi ne bi bili u ovakvoj situaciji”, kazala je Senka Rastoder
72 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 21.06.2012. 17:54h

Ukoliko Savez sindikata Crne Gore (SSCG) do utorka ne izmiri dugovanja zaposlenima u Stručnoj službi, radnici su najavili da će protestima pokušati da urazume svog poslodavca.

Predsjednica sindikata Stručne službe Senka Rastoder ocijenila je da je materijalni položaj zaposlenih katastrofalan, da žive od pozajmica i da su u dužničkom ropstvu. Takođe je kazala i da od funkcionera SSCG izloženi mobingu, šikani i da ih čak izbacuju iz prostorija.

“Prošle godine u ovo vrijeme smo štrajkovali glađu kada su nam dugovali tri plate i šest doprinosa. Sada nam duguju šest plata i 17 doprinosa i zimnica”, istakla je Rastoder.

Ona je ponovo apelovala na države organe, policiju, Tužilaštvo, sudstvo i inspekciju rada da rade svoj posao i podsjetila da su protiv rukovodstva SSCG podnijeli 13 krivičnih prijava.

“Da državni organi rade svoj posao mi ne bi bili u ovakvoj situaciji”, dodala je ona.

Radnicima oteto 68.000 eura

Rastoder je rekla da je radnicima Stručne službe oteto 68.000 eura koje su uplaćivane namjenski prema Opštem kolektivnom ugovoru za rješavanje stambenih potreba.

“To je uradio predsjednik Skupštine Danilo Popović u dogovoru sa generalnim sekretarom Zoranom Masoničićem. Namjenske pare nijesu smjele da se diraju zbog čega smo podnijeli krivičnu prijavu”, rekla je ona i dodala da su tri puta pokušali da dođu do Masoničića koji neće da ih primi.

“Funkcionerima SSCG, čast izuzecima, sindikat služi za ostvarivanje privatnih i ličnih interesa”, tvrdi Rastoder.

Namjeravaju da smanje broj radnika

SSCG namjerava da smanji broj zaposlenih i to najavljuju već duže vrijeme, ali je Rastoder rekla da oni ne priznaju “materijal” po kojem bi trebalo da ostanu bez posla.

“To nije sistematizacija, već samo radni materijal koji mi ne priznajemo i ne doživljavamo kao ozbiljan akt je rađen prije nego što je Skupština konstituisana. To ne obavezuje nikoga. Na Skupštini su rekli da imaju namjere da isprate zaposlene sa otpremninom od 1.920 eura i to sa računa Fonda rada. Mi na to nećemo pristati”, kazala je ona.

Iako Fond rada ne može da izmiruje tu vrstu dugovanja, Rastoder tvrdi da “oni mogu sve ako država ne odradi svoj dio posla”.

“U pitanju su dogovori, zbog čega SSCG godinama održava socijalni mir i na sve pristaje. Oni pokušavaju da sistematizacijom funkcionere zaposle na naša radna mjesta, nijesu predvidjeli manji broj izvršilaca veća samo da im mi ustupimo naša rada mjesta. Planiraju da od nas 48 zadrže 10 i to bi im bila stručna služba. To je ideja Danila Popovića koji redovno prima 3.500 eura, a mi plate dobijamo uz pritisak”, rekla je ona.

Masoničič nije odgovarao na telefonske pozive “Vijesti”.

Galerija

Bonus video: