Ulcinj: U četvrtak stručno predavanje za stočare

„Samo sa dobrim objektima, koji zadovoljavaju standarde, može se zadovoljiti dobrobit životinja i postići maksimalna proizvodnja“
1 komentar(a)
Priplodna stoka, Foto: Luka Zeković
Priplodna stoka, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.03.2014. 16:00h

Regionalni centar Službe za selekciju stoke u Baru organizovaće sjutra radionicu za poljoprivredne proizvođače sa područja Opštine Ulcinj.

Iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja su saopštili da će predavanje obuhvatiti teme objekata u govedarstvu i rasa goveda, ovaca i koza.

U Ministarstvu je, kako su kazali njegovi predstavnici, prepoznata potreba dodatne i kontinuirane edukacije poljoprivrednih proizvođača.

„Pomenute teme vrlo su važne za uspješnije bavljenje stočarstvom“, smatraju u Ministarstvu.

Veliki broj objekata u stočarstvu u Crnoj Gori, kako su naveli, ne pruža zadovoljavajuće uslove životinjama, što se posebno odnosi na objekte koji su napravljeni u ranijem periodu i koji su daleko od zahtjeva savremene stočarske prakse.

„Iskustva sa terena, nažalost, pokazala su veoma česte propuste i prilikom gradnje novih objekata. Ne uvažavaju se ili zaboravljaju osnovni zahtjevi pri gradnji i uslovi koje životinjama treba pružiti“, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da novi standardi u projektovanju objekata zahtijevaju prije svega da se obezbijedi što više prostora za životinje u štali, kao i da ona bude maksimalno otvorena.

„Samo sa dobrim objektima, koji zadovoljavaju standarde, može se zadovoljiti dobrobit životinja i postići maksimalna proizvodnja“, navodi se u saopštenju.

Za uspješno bavljenje stočarstvom, kako su podsjetili iz Ministarsva, neophodno je da držaoci stoke dobro poznaju i prednosti određenih rasa ili njihovih kombinacija, kako bi životinje na određenom lokalitetu i sa adekvatnom ishranom postigle maksimalnu produktivnost.

„Razvojem stočarstva i zootehničke nauke potiskuju se stare rase malih proizvodnih kapaciteta, a uvode nove produktivnije rase, pa je posebno važno da poljoprivredni proizvođači prate te trendove“, rekli su iz Ministarstva.

Ministarstvo će, kako su kazali njegovi predstavnici, nastaviti sa edukacijom poljoprivrednika u oblasti stočarstva i u ostalim opštinama i na ostale važne teme, kako bi proizvođači, uz podršku koju imaju iz Agrobudžeta, postigli što bolje rezultate.

Bonus video: