Ulcinj vraća vojsci brdo iznad Valdanosa bez naknade

Ova lokacija od 250 hiljada kvadrata prostornim planom predviđena za kamenolom
3014 pregleda 0 komentar(a)
Lokacija iznad Valdanosa koju Opština ustupa Vladi
Lokacija iznad Valdanosa koju Opština ustupa Vladi

Skupština opštine Ulcinj raspravljala je danas o odluci da na Vladu prenese pravo raspolaganja nad zemljištem površine preko 250 hiljada kvadrata na brdu Mavrijan iznad Valdanosa bez naknade, a koje je u strategijskim dokumentima definisano kao perspektivno za odbranu zemlje. Vlada je već pokrenula postupak da se u katastru, na državnoj imovini, umjesto Opštine Ulcinj, ona upiše kao subjekt raspolaganja parcelama na Mavrijanu, potvrđeno je “Vijestima” u SO Ulcinj i Ministarstvu odbrane.

Predlog odluke je na današnjoj sjednici lokalnog parlamenta a odbornici bi Vladi pravo raspolaganja zemljištem na Mavrijanu trebalo da ograniče na 10 godina, odnosno do 2030. U obrazloženju predloga piše da se Vladi ustupaju lokacije 1/3 i 1/4 upisane u KO Bratica. Na prvoj parceli veličine 58,5 hiljada kvadrata postavljena su radarska postrojenja Uprave pomorske sigurnosti, Uprave policije i Vojske Crne Gore. Na drugoj, veličine blizu 195 hiljada kvadrata, kako piše u obrazloženju, koja je prazna više od 40 godina, nema objekata ni stalnog ni privremenog karaktera.

Samo nekoliko stotina metara niže od lokacije koja se ustupa Ministarstvu odbrane, lokalna vlast je planirala izgradnju elitnog turističkog kompleksa. Odluku o izradi studije lokacije za turistički kompleks, opštinski parlament donio je prije dvije godine. Na skoro 42 hiljade kvadrata, Opština je planirala izgradnju hotela i turističkih naselja sa 4 ili 5 zvjezdica. Prema Prostornom planu Crne Gore, na lokacijama koje se ustupaju Ministarstvu odbrane, predviđena su komercijalna iskopavanja kamena. Ministarstvo nije komentarisalo tu činjenicu ali je u odgovoru na pitanja “Vijesti”, napomenulo da dvije katastarske parcele na Mavrijanu, predstavljaju vojnu lokaciju Centar veze Vojske Crne Gore te da su one bile upisane u listu nepokretnosti 158 KO Bratica kao državna svojina data na korišćenje Saveznom sekretarijatu za narodnu odbranu u Beogradu.

“Uvidom u list nepokretnosti 104 KO Bratica, utvrdili smo da su katastarske parcele 1/3 i 1/4 greškom upisane kao svojina Crne Gore - subjekt raspolaganja Opština Ulcinj. Kako predmetna loakcija predstavlja perspektivnu lokaciju za korišćenje od strane Vojske Crne Gore, ona je u Prostornom planu obalnog područja opredijeljena kao lokacija za odbranu”, navedeno je u odgovoru Ministarstva.

Dodaju da je s tim u vezi, Vlada Crne Gore donijela zaključak 27. septembra 2018. godine kojim je prihvaćen predlog da Opština Ulcinj vrati na raspolaganje Crnoj Gori katastarske parcele 1/3 i 1/4 KO Bratica i da se kod Uprave za nekretnine, Područna jedinica Ulcinj, one upišu kao imovina Crne Gore - subjekt raspolaganja Vlada Crne Gore.

“Lokaciju Mavrijan čine dvije katastarske parcele, 1/3 i 1/4 upisane u KO Bratica, koje su za Vojsku Crne Gore opredijeljene kao perspektivne. Stoga je pokrenut postupak da se obje vrate na raspolaganje Crnoj Gori, kako je to bilo i evidentirano u listu nepokretnosti 158 KO Bratica”, navedeno je u dopisu ministarstva.

Naglašavaju da Strategijski pregled odbrane Crne Gore, kao i Dugoročni plan razvoja odbrane koje donosi Vlada Crne Gore definišu za Vojsku Crne Gore perspektivne lokacije za korišćenje.

“U skladu sa potrebama Vojske, usaglašavaju se i važeća planska dokumenta, pa se lokacije koje su određene kao perspektivne za Vojsku, u planskoj dokumentaciji opredjeljuju kao prostor za odbranu”, naveli su iz ovog resora ne odgovarajući na pitanje zašto i Maljevik u Baru nije označen kao perspektivna lokacija za odbranu. Na ovom mjestu Opština Bar planira razvoj turizma, gdje je i prodala veliku lokaciju od 200 hiljada kvadrata za gradnju turističkog naselja.

“Ministarstvo odbrane na teritoriji opštine Bar upravlja lokacijom Crni rt, koja se takođe koristi za potrebe Centra veze Vojske Crne Gore i koja je strateškim dokumentima Ministarstva odbrane opredijeljena kao perspektivna lokacija”, navedeno je u odgovoru. Na pitanje kakvi su planovi za tu lokaciju, u ministarstvu ističu da ne planiraju promjenu namjene predmetnog prostora.

“Lokacije će se i dalje koristiti za potrebe Centra veze Vojske Crne Gore. Ministarstvo odbrane će eventualnu izgradnju novih objekata planirati u skladu sa potrebama Vojske na toj lokaciji”, naveli su iz MInistarstva odbrane.

Vlada prodala lokaciju kod Svetog Đorđa

Ministarstvo odbrane, piše u dogovoru, nije vršilo prodaju državne imovine na lokaciji Sveti Đorđe. Ova lokacija takođe je bila vojna, a nedavno je prodata privatniku. “U skladu sa zakonom, imovinom koja je u vlasništvu Crne Gore, raspolaže Vlada Crne Gore. Vlada donosi odluke o prodaji državne imovine i zadužuje državni organ koji će sprovesti postupak njene prodaje”, stoji u dopisu Ministarstva odbrane.

Bonus video: