Uložiće 214.000 eura u energetsku efikasnost

U sklopu tog projekta Opština Tivat će do kraja 2019. dobiti ukupno 320.000 eura, a sa tim novcem će se raditi na rekonstrukciji javne rasvjete u širem centru grada i ugradnji solarnih kolektora na sportskoj dvorani Župa
0 komentar(a)
energija, klima, Foto: Shutterstock
energija, klima, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.03.2017. 20:07h

Opština Tivat namjerava da do kraja godine u relaizaciju plana unapređenja energetske efikasnosti (EE) uloži ukupno 214.200 eura.

Prema planu Sekretarijata za zaštitu životne sredine i unapređenje energetske efikasnosti, najviše novca - 115.300 eura, biće izdvojeno iz budžeta Opštine.

Iz budžeta lokalnih javnih preduzeća izdvojiće se 78.900, dok se iz evropskih fondova očekuje 20.000 eura. Novac iz fondova EU prva je tranša međunerodnog prekograničnog projekta unaprjeđenja EE, nazvanog “IRENE -Interregional Renewable & ENErgy efficiency network”, vrijednog ukupno 2 miliona eura.

U sklopu tog projekta Opština Tivat će do kraja 2019. dobiti ukupno 320.000 eura, a sa tim novcem će se raditi na rekonstrukciji javne rasvjete u širem centru grada i ugradnji solarnih kolektora na sportskoj dvorani Župa.

Planom unapređenja EE za 2017. godinu, predviđen je i niz aktivnosti na izradi geografskog informacionog sitema o mreži javne rasvjete u Tivtu i ugradnja LED sijalica, postavljanje solarnih kolektora na zgradi Opštine, zamjena kotlovskog postrojenja za zagrijavanje zgrade Centra za kulturu, dotrajale stolarije na zgradi Komunalnog preduzeća, rasvjetnih tijela u svim zgradama opštinskih službi i lokalnih javnih preduzeća i ustanova, kao i elektrifikacija velikog gradskog parka efikasnom rasvjetom.

Lokalna uprava do kraja 2017. planira da uradi i novi trogodišnji Plan unapređenja EE i niz stimulativnih fiskalnih mjera kojima će podržati investitore energetski efikasnih i objekata koji koriste obnovljive izvore energije.

Sprovodiće se i kontinuirana edukativna kampanja građana.

Bonus video: