Unija poslodavaca pozvala Vladu da podrži reformu

UPCG je, kako su podsjetili, krajem prošle godine usvojila 12 principa za reformu Zakona o radu, koje je predstavila Radnoj grupi i resornom ministarstvu.
0 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Vijesti online
Vlada Crne Gore, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 10.03.2011. 13:40h

Unija poslodavaca (UPCG) pozvala je Vladu da, povodom izmjena i dopuna Zakona o radu, podrži stvarnu reformu radnog zakonodavstva i doprinese usvajanju rješenja koja će obezbijediti sigurnost radnika, privredni rast, konkurentost privrede i fleksibilnost tržišta, prenosi Mina.

Oni su saopštili da ostaju pri stavovima iznijetim na početku pregovora, prema kojima reforma radnog zakonodavstva ima smisla samo ukoliko omogućava fleksibilnost zapošljavanja, efikasnost upravljanja radnim procesima i ljudskim resursima u preduzećima, kao i povećanje produktivnosti na nivou kompanija.

UPCG je, kako su podsjetili, krajem prošle godine usvojila 12 principa za reformu Zakona o radu, koje je predstavila Radnoj grupi i resornom ministarstvu.

''Usvajanje tih principa bi pomoglo donošenju zakona koji neće predstavljati biznis barijeru, već će biti temelj na kojem će se graditi politika razvoja ljudskih resursa, politika zapošljavanja i daljeg privrednog rasta'', ocijenili su iz UPCG.

Ti principi se odnose na ključna pitanja Zakona o radu, odnosno ugovor o radu na određeno vrijeme, njegov aneks, utvrđivanje zarade, minuli rad, minimalne plate, otpremnine, otkaz ugovora o radu, uvođenje pravilnika o radu i pitanje kolektivnih ugovora.

U UPCG smatraju da bi cilj pregovora socijalnih partnera trebalo da bude donošenje rješenja koje će omogućiti uspostavljanje ravnoteže u obezbjeđivanju prava i interesa zaposlenih i poslodavca.

''Imajući u vidu da Zakon o radu odslikava snagu i svrhu socijalnog dijaloga i predstavlja prvi korak u suštinskoj reformi radnog zakonodavstva nadamo se da će dalji rad Radne grupe podrazumijevati podršku Vlade naporima UPCG i opredjeljenju za stvarnu, a ne fiktivnu reformu'', navodi se u saopštenju.

Bonus video: