Uniprom metali: Raspisujemo konkurs za nova radna mjesta, radnici koji su primili otpremnine neće moći da konkurišu

Iz Uniprom metali ističu da se porezi i doprinosi, koje ta kompanija redovno izmiruje, kreću od 407 do 587 eura
328 pregleda 3 komentar(a)
Rudnici boksita, protest, Foto: Svetlana Mandić
Rudnici boksita, protest, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 10.01.2017. 16:17h

Iz Uniprom metali su saopštili da su radnici jame Biočki stan poslali zahtjev kompaniji Bumech Crna Gora zahtijevajući ugovore na neodređeno vrijeme, plate u iznosu od 1.400-1.600 eura, dodatno plaćen prevoz i hranu, telefonske troškove i još jedno vozilo. U prilog tome iz Uniproma su poslali pomenuti zahtjev koji je potpisalo 27 radnika jame Biočki stan.

"23 radnika sa ovog spiska su prethodno dobili otpremnine od Rudnika boksita, ali su uprkos tome dobili posao kod poljske firme Bumech Crna Gora koja izvodi radove u jami Biočki stan“, navodi se u saopštenju kompanije koja gazduje Boksitima.

Novi ugovor koji je radnicima ponuđen, kako su saopštili iz pomenute kompanije, podrazumijeva plate koje su neto iznosa 600-850 eura, u zavisnosti od radnog mjesta i uz radno vrijeme od osam časova za 21 radni dan, kao i četvorobrigadni sistem koji se primjenjuje u svim zemljama Evropske unije. Topli obrok je, ističu, po zakonu uračunat u platu a novim Ugovorom je predviđeno da se obezbijedi prevoz radnicima od Nikšića do Seoca glavnom magistralom.

“Obavijestili smo kompaniju Uniprom metali da ne možemo odgovoriti na zahtjev radnika zbog izuzetno nerealnih uslova koji su postavljeni”, rekao je Marcin Bacinski, izvršni direktor kompanije Bumech Crna Gora.

Iz Uniprom metali ističu da se porezi i doprinosi, koje ta kompanija redovno izmiruje, kreću od 407 do 587 eura.

"Imajući u vidu da radnicima ne odgovaraju uslovi ponuđeni od strane poslodavca, kompanija Uniprom metali je odlučila da raspiše konkurs za nova radna mjesta. Oni radnici koji su primili otpremnine neće moći da konkurišu za ova radna mjesta već će prioritet imati novi radnici. Sigurni smo da postoje rudnici koji mogu da odgovore ovako visokim zahtjevima ali mi nijesmo u mogućnosti tako da smo prinuđeni da pristupimo alternativnim rješenjima. Sigurni smo da je napravljen rudnik po svim evropskim standardima i odličnim uslovima a po uzoru na ono što su evropski standardi u rudarstvu. Nećemo dozvoliti da rudnik Boksita bude uništen kao što je i bio kada smo ga preuzeli“, poručili su iz kompanije.

Bonus video: