UPABCG: Privatizacijom Luke Bar moglo bi se ugroziti poslovanje subjekata pomorske privrede

"Privatizacija izdijeljene luke do sada nije donijela očekivane rezultate, jer konkurentnost nije poboljšana (čak naprotiv) zaposlenost je drastično smanjena, a rezultati finansijskog poslovanja su lošiji"
84 pregleda 5 komentar(a)
Luka Bar, Foto: Anto Baković
Luka Bar, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 16.03.2017. 14:14h

Duboko smo zabrinuti za dalju sudbinu Luke Bar, čijom bi privatizacijom moglo značajno da se ugrozi poslovanje pomorskih agencija, špediterskih i kontrolnih kuća kao i ostalih privrednih subjekata koji zavise od pomorske privrede, navodi se u pismu koje je NVO "Udruženje pomorskih agenata i brokera Crne Gore" (UPABCG) iz Bara poslalo premijeru Crne Gore Dušku Markoviću, ministru saobraćaja i pomorstva, Osmanu Nurkoviću, predsjedniku Privredne komore Velimiru Mijuškoviću i predsjedniku Tenderske komisije za privatizaciju Luke Bar Branku Vujoviću.

Ova NVO je osnovana 20.decembra 2016. godine u Baru, a kako navode osnovna ideja im je unapređivanje pomorske privrede Crne Gore i dalje unapređivanje pozitivnih odnosa sa nadležnim državnim organima Crne Gore.

Iz ove NVO su kazali da je u posljednjih desetak godina u vezi Luke Bar donijeto nekoliko krupnih eksperimentalnih odluka, bez prethodnih naučnih i stručnih analiza njihovih posljedica.

"Iako je luka projektovana, građena i organizovana kao jedinstvena prostorna i tehničko-tehnološka cijelina, nelogična segmentacija bitno je smanjila njenu konkurentost, a fizička podjela jedinstvene infrastrukture (vodovod, elektro mreža, drumske i željezničke saobraćajnice) dovode do njenog devastiranja i propadanja. Privatizacija izdijeljene luke do sada nije donijela očekivane rezultate, jer konkurentnost nije poboljšana (čak naprotiv) zaposlenost je drastično smanjena, a rezultati finansijskog poslovanja su lošiji. Vlasnici manjinskog dijela kapitala, koji posjeduju 38% ukupnog kapitala, nisu imali koristi. Kapital nije uvećan niti su ostvarili pravo na didivdendu", ističe se u pismu.

Navode i da kvalitet usluga u odnosu na okruženje sve više zaostaje.

"I cijene usluga se neopravdano povećavaju, tako da je dio roba preusmjeren na druge pravce. Koncesionar nije ispunio najveći dio onoga što je prihvatio ugovorom, posebno u smislu povećanja obima pretovara roba kao i u realizovanim investicijama. Očigledno je da koncesionar, svojim ukupnim kapacitetima, znanjima i iskustvom nije mogao, niti je donio boljitak kojim bi opravdao status strateškog partnera. Bez prethodne analize postignutih rezultata dosadašnjom privatizacijom luke raspisan je tender za prodaju dijela akcijskog kapitala AD "Luka Bar", na način da se sa 30 odsto akcija ustupa pravo upravljanja privrednim društvom. Osim nekoliko veoma načelnih formulacija datih u Planu privatizacije za 2016. godinu (poglavlje “Osnovni ciljevi privatizacije”), nijesu navedeni razlozi privatizacije niti očekivani efekti", ističe se u pismu.

Bonus video: