UPCG: Evropski put CG se ne smije usporiti

Za Crnu Goru to znači dodatnu i vrlo zahtjevnu obavezu koja iziskuje ogromnu administraciju i komplikovane procedure
59 pregleda 2 komentar(a)
Zapadni Balkan Sarajevo, Foto: Twitter
Zapadni Balkan Sarajevo, Foto: Twitter
Ažurirano: 01.07.2017. 15:28h

Crna Gora je u EU integracijama daleko odmakla u odnosu na ostale zemlje regiona i bilo kakvi eksperimenti koji mogu dovesti do usporavanja tog procesa nisu ni potrebni, ni poželjni, poručili su iz Unije poslodavaca (UPCG).

Komentarišući inicijativu EK o stvaranju zajedničkog ekonomskog područja na Balkanu iz UPCG su za “Vijesti” kazali da inicijativa podrazumijeva i čitav niz novih politika i mjera koje u međuvremenu treba kreirati, usaglasiti, a zatim i usvojiti na nivou svih država potpisnica.

“Za Crnu Goru, to znači dodatnu i vrlo zahtjevnu obavezu koja iziskuje ogromnu administraciju, komplikovane procedure (jer međunarodni sporazumi o slobodnoj trgovini među zemljama već postoje), ali i ogromno vrijeme koje će tim povodom biti utrošeno. Zato podsjećamo da ono što nikako ne bi smjelo da se desi (a u ovakvom kontekstu je moguće) je pad ili manjak fokusiranosti i odvlačenje pažnje od aktivnosti koje su za nas primarne, a podrazumijevaju pravovremen i uspješan završetak procesa EU integracija”, rekli su iz UPCG.

Pozitivni efekti bi bili veća trgovinska razmjena i priliv SDI

Savjet za regionalnu saradnju (RCC) poslao je Evropskoj komisiji višegodišnji akcioni plan za stvaranje zajedničkog ekonomskog područja na zapadnom Balkanu o kojoj će se lideri država regiona izjasniti na samitu u Trstu 12. jula.

Iz RCC-a su nedavno kazali da Akcioni plan sadrži mjere koje su dogovorene sa državama regiona (uklanjanje necarinskih barijera, liberalizacija trgovine uslugama, brže rješavanje radnih sporova, harmonizaciju investicionih politika, veća mobilnost radne snage kroz sporazum o međusobnom priznavanju diploma...)

U UPCG smatraju da je ideja prilično zahtjevna i iziskuje duže vrijeme realizacije, a ono što nosi izvjesnu rezervu i dodatno otežava donošenje konačne ocjene je činjenica da određene mogućnosti koje i sada postoje još nisu iskorišćene, ili bar ne u dovoljnoj mjeri (npr. CEFTA).

Podsjećaju da UPCG već 15 godina insistira i snažno se zalaže za društveno uređenje u kome će ekonomija imati primat nad politikom, kao i za dalji razvoj nacionalne ekonomije i unapređenje regionalne i međunarodne ekonomske saradnje.

“Međutim, u ovom trenutku, ma koliko se ideja o stvaranju zajedničkog ekonomskog područja na zapadnom Balkanu možda činila privlačnom, ne smijemo izgubiti iz vida vrlo važnu činjenicu, a to je postojanje opšte saglasnosti i političke volje potencijalnih država članica kao faktora koji su presudni za sve buduće odluke po navedenom”, kazali su iz UPCG.

Dodaju da, kakva god odluka političara bila, pozitivan efekat po osnovu eventualne realizacije ove ideje može biti očekivano povećanje međusobne trgovine između CG i ostalih zemalja potpisnica, kao i sa ostalim tj. trećim zemljama, te veći priliv investicija.

“Takođe, ako se stvore uslovi za formiranje jedinstvenog tržišta radne snage i olakšanu razmjenu iste, tada bi i navedeno mogli okarakterisati kao dobar ishod ove incijative”, rekli su iz UPCG.

Detalje inicijative saznali iz medija, niko ih nije pitao za stav

Iz UPCG su kazali da ih po ovom pitanju nijesu kontaktirale nadležne institucije, niti je tražen bilo kakav stav i mišljenje poslodavaca tim povodom.

“Sa određenim detaljima ove inicijative UPCG je upoznata tek iz sredstava informisanja, što važi i za najavu o sastanku lidera država zapadnog Balkana na samitu u Trstu. Ne bi bilo dobro da se i u ostalim državama regiona predstavnici realnog sektora isključuju iz ovako važnih procesa, a time i donošenja odluka koje mogu uticati na poslovanje privrednika, a potom i sve ostale učesnike tog tzv. ekonomskog lanca (zaposleni, građani...)”, rekli su iz UPCG.

Da je Crna Gora rezervisana po pitanju stvaranja zajedničkog ekonomskog prostora jer je najdalje je otišla u procesu pregovora sa EU, potvrdio je nedavno i generalni sekretar RCC, Goran Svilanović.

Bonus video: