UPCG podržala ideju Konjevića

Poslodavci zadovoljni i predlogom povlastica za one koji redovno izmiruju obaveze
94 pregleda 3 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.09.2016. 18:17h

Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) pozdravlja inicijativu Ministarstva finansija koje je pripremilo i nedavno prezentovalo Nacrt zakona o mjerama poreske podrške. Ovo u prvom redu iz razloga što ponuđeni nacrt sadrži odredbe koje se odnose kako na kompanije - poreske dužnike, tako i kompanije koje uredno izmiruju svoje poreske obaveze, a koje nisu bile obuhvaćene sličnim zakonskim rješenjem koje je prezentovano prije par godina, navedeno je iz UPCG na pitanje “Vijesti” da li im je prihvatljiv predlog zakona kojeg je prošle sedmice predstavio ministar finansija Raško Konjević.

Ova rješenja bi omogućila privrednicima da poreski dug plate u mjesečnim ratama na pet godina, a onima koji redovno plaćaju poreske obaveze omogućava olakšice u iznosu poreza plaćenog za prethodnu godinu.

“Rješenje koje nudi ovaj nacrt zakona daje priliku privrednicima - poreskim dužnicima da na jednostavniji način rasterete svoja dugovanja, održe se na tržištu, a nakon izvjesnog vremena i uđu u takozvani krug onih koji redovno izmiruju svoje obaveze. Prema UPCG, takav pristup pomaže rješavanju nagomilanih problema po pitanju naplate poreza i podrška je procesima koji imaju za cilj ozdravljenje privrede i izgradnju ambijenta koji je povoljan za dalji razvoj biznis sektora i otvaranje novih radnih mjesta, što je pozitivan signal i za državu, kompanije i same građane”, navedeno je iz Unije poslodavaca.

Oni navode da je po pitanju uvođenja određenih stimulativnih mjera i olakšica za one privrednike koji redovno izmiruju svoje poreske obaveze, njihov stav već godinama nepromijenjen.

“Podsjećamo, UPCG je svojevremeno javno podržala ne samo objavljivanje takozvane Bijele liste poreskih obveznika, već se i snažno zalagala za uvođenje fiskalnih podsticaja od strane države prema preduzećima koja se nalaze na toj listi. Prema UPCG, takvim odnosom države, preduzeća koja uredno izmiruju svoje poreske obaveze dobijaju priliku da uživaju u benefitima svog odgovornog poslovanja, što im daje dodatan stimulans za oslobađanje određenih finansijskih sredstava koja (to i praksa pokazuje) mogu preusmjeriti u nova ulaganja i investicije, proširenje poslovanja, otvaranje novih radnih mjesta, uvođenje određenih inovacija i slično”, navedeno je iz Unije poslodavaca.

Konjević je tada kazao da je cilj tog zakona da omogući poreskim dužnicima da izmire dug a da nastave rad, kako ne bi otišli u stečaj i likvidaciju čime bi i država imala manje šanse da naplati svoja potraživanja.

On smatra da bi se takvim postupkom izbjegla selektivnost, jer bi u programu mogli da učestvuju svi koji se prijave na javni poziv.

“To bi bio posljednji pokušaj države da toleriše poreski dug, a svi oni koji ne bi bili dio programa bili bi od države rigorozno kažnjavani. Time bi se ispravila višegodišnja nepravda prema urednim poreskim platišama”, objasnio je Konjević.

Od sadašnjih 770 miliona eura poreskog duga, 200 miliona se odnosi na preduzeća i preduzetnike nad kojima je proglašen stečaj ili im je prestala registracija.

“Da smo imali takav zakon ranije u primjeni, bio bi manji poreski dug”, kazao je tada Konjević.

Bonus video: