UPCG pozvala RAE: Imajte senzibiliteta za pojedine kategorije malih i srednjih preduzeća

“Najavljeno povećanje cijene električne energije za mala i srednja preduzeća ne ide u prilog stimulisanju kreiranja i rasta postojećih proizvodnih preduzeća koja su od izuzetnog značaja za crnogorsku ekonomiju”, kazali su iz UPCG
0 komentar(a)
Struja, cijena struje, potrošaći, račun za struju, Foto: Luka Zeković
Struja, cijena struje, potrošaći, račun za struju, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 03.12.2015. 14:55h

Unija poslodavaca (UPCG) pozvala je Regulatornu agenciju za energetiku (RAE) i institucije da, prilikom eventualnog uspostavljanja novih cijena električne energije, imaju senzibiliteta za stanje i snagu pojedinih kategorija malih i srednjih preduzeća (MSP) koja posluju u Crnoj Gori.

“Na deklarativnom nivou, svjedoci smo zalaganja za politike podsticanja i unaprijeđenja konkurentnosti crnogorskih preduzeća. Međutim, kad pređemo na plan konkretnih mjera podrške, serviraju nam se ovakva i slična opterećenja, iako je poznato da su cijene električne energije u Crnoj Gori najviše u region”, navodi se u saopštenju UPCG.

Istovremeno, kako su dodali, bilježi se kontinuirano otežavanje poslovanja kroz očigledan rast troškova, bez i najmanje najave rasterećenja u bilo kojem segmentu.

“Najavljeno povećanje cijene električne energije za mala i srednja preduzeća ne ide u prilog stimulisanju kreiranja i rasta postojećih proizvodnih preduzeća koja su od izuzetnog značaja za crnogorsku ekonomiju”, kazali su iz UPCG.

Operativni troškovi i profitabilnost tih preduzeća, kao i sposobnost za širenje i otvaranje radnih mjesta, kako su ocijenili, u velikoj mjeri zavise upravo od proizvodnih inputa, kao što je cijena električne energije.

“Ukoliko se navedenom doda činjenica da u Crnoj Gori ne postoje dovoljno efikasne podsticajne mjere i subvencije za korištenje alternativnih izvora energije, može se zaključiti da nekoherentno i nekonzistentno donošenje različitih odluka i mjera od državnih i nezavisnih institucija nikako ne idu u prilog jačanju privrede i ekonomskom rastu”, zaključuje se u saopštenju.

Struja za domaćinstva bi, prema pisanju medija, trebalo od 1. januara da pojeftini minimalno, od 0,5 odsto do jedan odsto, dok će za mala preduzeća vjerovatno poskupiti.

Energetska preduzeća bi u narednih nekoliko dana trebalo da formiraju tabele sa svojim cijenama, koje će poslati RAE na verifikaciju. Konačne tabele sa cijenama biće utvrđene najkasnije do 16. decembra.

Bonus video: