UPCG: Ukidanje kriznog poreza da doprinese rastu plata i podstakne zapošljavanje

700 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Unija poslodavaca (UPCG) očekuje da će najavljeno ukidanje "kriznog" poreza, odsnosno više stope poreza na dohodak na zarade koje su veće od prosječne, od naredne godine, doprinijeti rastu plata i podstaći zapošljavanje, saopštili su njeni predstavnici.

"Pozdravljamo najavu ukidanja 'kriznog' poreza, odsnosno više stope poreza na dohodak na zarade veće od prosječne, od naredne godine, i očekujemo da će i ta mjera doprinijeti rastu plata i podstaći zapošljavanje", kazali su iz UPCG.

Oni su podsjetili da su socijalni partneri na sjednici Socijalnog savjeta, održanoj u petak, prihvatili predlog Vlade kojim se minimalna zarada povećava na iznos od 222 eura, uz istovremeno smanjenje doprinosa za zdravstveno osiguranje na teret poslodavca od dva odsto, te planirano ukidanje više stope poreza na dohodak od 11 odsto na lična primanja iznad prosječne zarade, od 1. januara naredne godine.

"Na taj način su ispunjeni usaglašeni zahtjevi UPCG, Unije slobodnih sindikata (USSCG) i Saveza sindikata (SSCG) da povećanje minimalne zarade prati smanjenje troškova po osnovu zarada", navodi se u saopštenju.

U cilju ispunjenja smanjenja troškova po osnovu zarada, na sjednici Socijalnog savjeta predloženo je da Vlada preduzme potrebne aktivnosti u cilju hitnih izmjena Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje.

"Na taj način bi odluka o iznosu minimalne zarade i izmjene Zakona o doprinosima za socijalno osiguranje, kojim se smanjuje stopa doprinosa za zdravstveno osiguranje na teret poslodavca sa 4,3 odsto na 2,3 odsto, istovremeno stupile na snagu, odnosno primjenjivale bi se od istog datuma", kazali su iz UPCG.

Bonus video: