Uplata 4.300.000 eura će riješiti problem?

Njemci još godinu ostaju da upravljaju postrojenjem za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještice
4457 pregleda 2 komentar(a)
Sa svečanog otvaranja postrojenja U Budv, Foto: Vuk Lajović
Sa svečanog otvaranja postrojenja U Budv, Foto: Vuk Lajović

Njemačka kompanija WTE iz Esena i austrijski koncern EVN ostaće još godinu da upravljaju postrojenjem za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještice, nakon što je Opština Budva ponudila da im na ime investicionog ulaganja uplati 3.500.000 eura i još 800.000 eura za održavanje kolektora u narednih godinu.

To je načelni dogovor postignut uz medijaciju predstavnika Vlade, a koji bi dvije strane trebalo da ozvaniče uskoro, saopšteno je “Vijestima” nezvanično iz lokalne uprave. Prema istim informacijama, još jedino nisu dogovorili formiranje zajedničke komisije koja bi obavila novu superviziju projekta, kako bi se utvrdilo koliko je zaista novca utrošeno u taj kapitalni projekat pun kontroverzi.

Njemačko-austrijska kompanija dala je Budvanima rok do 31. marta da prihvate njihove zahtjeve, uz najavu da će u spurotnom napustiti projekat i aktivirati državnu garanciju od 29,3 miliona eura.

“Opština je spremna da uplati 3,5 miliona eura i 800 hiljada eura za održavanje postrojenja, a WTE/EVN su se obavezali da ne aktiviraju državnu garanciju. Uplaćeni novac biće dodat ukupnoj sumi, koliko je do sada njima isplaćeno”, rečeno je “Vijestima”.

Predstavnici inostrane kompanije prethodno nisu prihvatili nalaz konsultantske kuće “Dr duhovnik” angažovane od Opština Budva, u kojem piše WTE u izgradnju postrojenja uložila 36 miliona eura.

Oni se, međutim, u maju prošle godine nijesu bunili kada su lokalne vlasti kandidovale da bude angažovan nezavisni revizor.

Uprko tome, kada je nalaz stigao, odbili su da potpišu.

Potom su, rečeno je “Vijestima”, uslovili čelnike Opštine da im odmah uplate novu novčanu tranšu od 6.500.000 eura, uz najavu da će oni angažovati stručnjaka iz KfW banke koji će obaviti superviziju.

Prijetili su napuštanjem projekta i aktiviranjem državne garancije.

Uslijedili su pregovori, a gradonačelnik Budve Marko Bato Carević tim povodom bio je u Beču i razgovarao sa predstavnicima tamošnje vladajuće partije...

U priču su aktivno uključeni i diplomatski predstavnici.

Aktuelna gradska vlast na čelu sa Carevićem, bila je decidna da bi uoči sezone bio loš potez da inostrani partner napusti postrojenje, jer još nijesu osposobljeni ljudi koji bi preuzeli rukovođenje postrojenjem, zbog čega bi, tvrde, moglo doći i do ekološkog incidenta.

Opština i Vlada krajem maja prošle godine, nakon dogovora sa WTE/EVN, zaključile su ugovor o regulisanju međusobnih prava i obaveza, prema kome je lokalna uprava tada sa svoga računa WTE-u isplatila 3,25 miliona eura, dok joj je Vlada pozajmila još toliko novca, pa je strancima tada ukupno vraćeno 6,5 miliona eura duga.

Opština je Vladi pozajmicu vratila krajem prošle godine, nakon usvajanja rebalansa, mjesec dana prije isteka dogovorenog roka od šest mjeseci.

To je bio rezultat mukotrpnih pregovora jer je WTE i tada zaprijetila da će aktivirati državnu garanciju od 29,3 miliona eura, pošto Opština Budva nije izmirivala obaveze dvije godine. Nova lokalna vlast tada je odbila da isplati dug, jer se pred Specijalnim tužilaštvom vodi istraga zbog korupcionaške afere koja se tiče i postrojenja u Vještici, a u koju je uključena organizovana kriminalna grupa na čelu sa Svetozarom Marovićem.

Opština i Vlada dogovorili potom se u maju dogovaraju sa Njemcima da se izmiri dio duga, a potom izvrši supervizija projekta povjerena konsultantskoj kući “Dr duhovnik” iz Slovenije. Strani partneri nisu prihvatili nalaz koji je plaćen 164.000 eura.

Budvani nudili da za 36 miliona eura kupe postrojenje

Nakon prvobitnog nalaza “Dr duhovnika”, Opština je bila spremna da WTE/EVN ponudi 36.442.823, 91 euro da otkupi postrojenje.

Ta cijena obuhvata troškove investiranja sa projektovanjem i finansiranjem postrojenja za tretman otpadnih voda u Vještici do 15. novembra 2018. i troškove upravljanja postrojenjem do 1. septembra prošle godine.

Iz Opštine su naglasili da su njemačkoj strani do sada uplatili 9.057.634,33 eura, da su 17.685.189,58 eura spremni da daju u roku od 60 dana nakon potpisivanja sporazuma, dok bi preostalih 9,7 miliona eura isplatili nakon što se završe radovi i otklone svi defekti identifikovani supervizijom...

Infobox (Citat): Opština je spremna da uplati 3,5 miliona eura i 800 hiljada eura za održavanje postrojenja, a WTE/EVN su se obavezali da ne aktiviraju državnu garanciju. Uplaćeni novac biće dodat ukupnoj sumi, koliko je do sada njima isplaćeno”, rečeno je “Vijestima” u lokalnoj upravi

Bonus video: