Upozorenje DRI: Nezakonito potrošeno sedam miliona

Stav DRI je da korišćenje novca iz budžetske rezerve nije bilo u skladu sa zakonom i pravilnikom o kriterijumima
1 komentar(a)
Vlada, Foto: Savo Prelević
Vlada, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.10.2014. 18:31h

Iako je Zakonom o budžetu za prošlu godinu definisano da za budžetsku rezervu ima 7,3 miliona eura Vlada je na kraju godine potrošila 14,1 milion. Dodatnih 6,8 miliona obezbijeđeno je preusmjeravanjem koje je vršeno prema zaključcima Vlade i Ministarstva finansija. To je konstatovala Državna revizorska institucija (DRI) u izvještaju o reviziji završnog računa budžeta za prošlu godinu. Rukovodilac kolegijuma koji je uradio ovu reviziju bio je predsjednik Senata DRI Milan Dabović. Novac iz budžetske rezerve, prema zakonu, koristi se za pomoć građanima, pravnim licima, najčešće u slučaju elementarnih nepogoda, kao i za vanredno nedostajući novac potrošačkim jedinicama. Stav DRI je da korišćenje novca iz budžetske rezerve nije bilo u skladu sa organskim zakonom o budžetu i pravilnikom o kriterijumima za korišćenje novca iz rezerve. Utvrđeno je da je 2,2 miliona eura po zaključku Vlade isplaćeno Fondu PIO za doprinose za beneficirani radni staž radnicima Kombinata aluminijuma u stečaju. Trošenje novca iz tekuće budžetske rezerve odoboravano je odlukama Vlade, užeg kabineta (koji čine premijer Milo Đukanović i dva potpredsjednika Vlade Duško Marković i Vujica Lazović) i odlukama Komisije za raspodjelu novca tekuće budžetske rezerve. Vladinom odlukom je potrošeno 11,4 miliona od čega za finansiranje redovne djelatnosti potrošačkih jedinica u iznosu od 9,3 miliona eura.

Taj novac koristili su ministarstva ekonomije (6,6 miliona), unutrašnjih poslova (1,3 miliona), prosvjete (516,7 hiljada)... Vlada je dodatno odobrila sebi 87 hiljada, Skupštini 140 hiljada i Tužilaštvu 56,7 hiljada. Građanima je isplaćeno za pomoć u liječenju, školovanju i poboljšanju materijalne situacije 2,7 miliona eura. Opštinama, nevladinim, kulturnim, humanitarnim i sportskim organizacijama proslijeđena su 1,2 miliona.Više se troši u godini izbora Ovih dodatinih 6,8 miliona potrošeno je u godini kada su održani predsjednički i izbori u tri opštine. Za same izborne troškove otišlo je 406 hiljada.

Predsjednik Odbora za ekonomiju Aleksandar Damjanović (SNP) predlagao je da se ograniči iznos za plaćanje iz rezerve, što ministar finansija Radoje Žugić nije prihvatio. Iz opozicije su ranije optuživali da se novac iz rezerve koristi za pridobijanje birača.

Bonus video: