Uprava "Šuplje stijene" poklanja imovinu

Firma snosi i troškove notarskih usluga, ustupljeni preko 44 odsto imovine
114 pregleda 0 komentar(a)
Šule
Šule
Ažurirano: 03.11.2014. 20:16h

Firma Gradir Montenegro, koja je apsolutni vlasnik rudnika Šuplja stijena i svih poslovnih objekata i zemljišta koje mu pripada, odlučila je da pokloni mještanima Gradca i Šula zemljište i stanove koje stanovnici tih rudarskih naselja koriste godinama, kao i druge nekretnine za koje budu iskazali interesovanje. Kupovinom pljevaljskog rudnika olova i cinka, Gradir je praktično postao i vlasnik Gradca i Šule. Ipak ta činjenica, da posjeduju sve što je vrijedno u ovim naseljima, Poljacima, ne čini zadovoljstvo to je za njih veliko opterećenje i finansijski izdatak. Stambene zgrade, građene šezdesetih i krajem sedamdesetih godina su u veoma lošem stanju, jer u njih godinama nije ulagano. U njima uglavnom stanuju bivši radnici rudnka. Gradir želi da prenese vlasničko pravo na mještane, i to na zemljište površine 84.720 metara kvadratnih, od čega će u njihovom vlasništvu ostati jedino stara flotacija u Gradcu, za koju je postojala ideja da se napravi muzej industrije. Ukupna površina poslovnih prostora je 8.890 metara kvadratnih, stanova 7.787, garaža 267, pomoćnih objekata 3.285, dok površina zemljišta za posebne namjene iznosi 208.000 metara kvadratnih. U naselju Gradac pokloniće 17 stanova fizičkim licima i 1.070 metara kvadratnih poslovnog prostora mjesnoj zajednici, a u Šulima 48 stanova i 750 metara kvadratnih poslovnog prostora.

Iz Gradira je saopšteno da su do sada građanima ustupili preko 44 odsto nepokretnosti u ovim rudarskim naseljima. Firma snosi i troškove notarskih usluga, a porez na promet prema važećim zakonima, ne plaćaju građani koji prvi put rješavaju svoje stambeno pitanje. Takvih je u Gradcu i Šulima preko 99 odsto.Poljaci plaćaju preko 100.000 eura poreza

Jedan od razloga što Gradir želrda prenese vlasnjštvo na brojnim nepokretnostima, što godišnje lokalnoj upravi, po osnovu poreza za građevinsko zemljište plaćaju oko 100.000 eura.Firma se sa Opštinom spori, jer smatra da je previsoka cijena od 500 do 600 eura po metru kvadratnom po kojoj Opština obračunava porez na stambene objekte.

Porez na nekretnine nije jedini razlog zbog kog se Gradir odlučio na ovaj korak, već i činjenica da se od njih očekuje da te objekte održavaju iako ih ne koriste. Iz Gradira su kazali da nikada ni od jednog stanara nijesu uzeli novac za kiriju te da im budžet ne dozvoljava da izdvajaju novac za održavanje velikog broja zgrada, čije su fasade i krovovi oronuli.

“Mi se kao firma bavimo rudarstvom, nismo ovlašćeni niti imamo želju da se bavimo nečim čime se bavi stambena zadruga, zato smatramo da bi bilo korisno i da se riješe imovinski odnosi i prenese vlasništvo na ljude koji koriste zemljište i objekte godinama”, saopštili su iz Gradira.

Bonus video: