URA: Ministarstvo mora obavijestiti javnost kako planira gradnju marine u Budvi

URA podsjeća Emilfarba da Crna Gora ipak nije „mlada zemlja“, kako je obavijestio kongresmene i senatore u Vašingtonu, već zemlja duge tradicije i istorijskog trajanja
93 pregleda 4 komentar(a)
Radosav Tomović, Foto: URA
Radosav Tomović, Foto: URA
Ažurirano: 24.03.2016. 10:59h

Povodom najave Strateks grupe o strateškim planovima za Budvu, opštinski odbor Građanskog pokreta URA poziva Ministarstvo turizma i održivog razvoja da obavijesti građane o planovima izgradnje marine u Budvi, o planskim dokumentima kojima se to predviđa, kao i o procjenama uticaja na životnu sredinu i postojeće turističke resurse akvatorijuma.

Opštinski odbor Građanskog pokreta URA poziva obrađivače Nacrta PPPN za Opštinu Budva da objasne zbog čega je bez elaboracije u tom dokumentu predloženo skidanje zaštite sa Slovenske plaže i zašto budvanski park nije u režimu zaštite, jer je po svemu sudeći riječ o povezanim elementima.

"Pozivamo Nila Emilfarba da objasni ko ga je ovlastio da planira razvoj Budve i da te planove izlaže u Vašingtonu, ne pitajući o njima građane ove Države. Pozivamo ga da nas informiše koju vlast i koje građane je predstavljao u Americi, jer nama ni jedan organ države ni institucija nisu dali nikakvo obavještenje o pomenutim planovima. Nadamo se da Budva neće proći sa još jednim ožiljkom kao što je Zavala. Ne možemo a da se ne prisjećamo da je i Polonski svojevremeno na tom mjestu zamišljao crnogorski Dubai, a ne postojeće „turističke favele“, kazao je predsjednik odbora Građanskog pokreta URA u Budvi Radosav Tomović.

Tomović dodaje da opštinski odbor Građanskog pokreta URA izuzetno cijeni prisustvo investitora u Crnoj Gori, među kojima su svakako i Strateks i Doguš grupa.

"Međutim, građani Budve i Crne Gore ne smatraju da investitori smiju određivati strateška opredjeljenja Države, jer ona izviru iz demokratskih i vlasničkih sloboda, ustavom garantovanih i zaštićenih od monopola pojedinca. Pitamo se ko je zamislio strategiju turizma zasnovanu na marinama, pa je Emilfarb na ovaj način već krenuo u detalje", navodi se u saopštenju.

URA podsjeća Emilfarba da Crna Gora ipak nije „mlada zemlja“, kako je obavijestio kongresmene i senatore u Vašingtonu, već zemlja duge tradicije i istorijskog trajanja.

"Zato se njena strateška opredjeljenja moraju planirati ovdje, u demokratskoj proceduri, u crnogorskim institucijama i pred crnogorskim građanima. Međutim, svijest o istorijskom trajanju i ponos zbog tog trajanja su u Crnoj Gori takođe pretrpjeli tranzicioni cunami. Zbog toga građanima sada nisu potrebni isprazna retorika i na njoj zasnovano verbalno promovisanje crnogorskog suvereniteta, već odgovorna vlast koja će zaštiti prava građana, integritet zemlje i koja će povratiti svijest o dostojanstvu Crne Gore i njenih građana", zaključio je Tomović.

Bonus video: