URA: Profit od Sozine da ide državi

“Osnovni cilj predloženih izmjena je da se sav profit preduzeća koje osniva država vrati u javni budžet, a ne da se ostvareni profit dijeli bez kriterijuma drugim pravnim licima ili među rukovodiocima, kao što je to sada slučaj u Monteputu”, navedeno je u obrazloženju
92 pregleda 4 komentar(a)
Sozina, Foto: Arhiva Vijesti
Sozina, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 12.07.2017. 19:47h

Poslanici Građanskog pokreta URA Dritan Abazović i Neđeljko Rudović poslali su juče Vladi predloge izmjena Statuta i Odluke o osnivanju Monteputa kako bi se spriječilo da uprava ove državne kompanije profit dijeli drugim pravnim licima bez kriterijuma ili između sebe, što je do sada bio slučaj.

Bord direktora je 9. juna iz profita kompanije podijelio članovima prošlogodišnjeg borda, izvršnom direktoru i direktoru poslovne jedinice autoput bonuse od po 2.840, a nižem menadžemntu bonuse od po 2.130 eura. Prethodno su bez kriterijuma podijelili i 230 hiljada za Košarkaški klub Budućnost, 50 hiljada za Košarkaški klub Mornar, 50 hiljada za Rukometni klub Lovćen i 30.000 za Crnogorski olimpijski komitet.

Predlagač raspodjele dobiti Monteputa, koji upravlja tunelom Sozina, na sjednici Vlade bio je ministar saobraćaja Osman Nurković, koji je zahvaljući njoj, kao prošlogodišnji izvršni direktor Monteputa, dobio bonus od 2.480 eura. Nurković je i član uprave KK Budućnost, koji je prošle godine dobio od Monteputa 150 hiljada eura.

Prilikom raspodjele profita bord se pozivao na Odluku o osnivanju i Statut Monteputa.

Predlogom izmjena Odluke o osnivanju Monteputa, URA predlaže da se izmijeni dio člana 13 u kojem piše da bord direktora predlaže Vladi raspodjelu dobiti i da od sada piše da o tome samo obavještava Vladu. Predlažu i novi član koji bi predviđao da ostvareni profit kompanije, izuzev zakonom definisanih rezervacija i obaveze po kolektivnom ugovoru, predstavlja prihod budžeta.

U izmjenama Statuta traže da se u članu 24 izbriše stav tri koji predviđa podijelu bonusa odboru direktora i menadžmentu, kao i izmjenu drugog stava kako bi članovi borda dobijali mjesečnu naknadu od polovine neto prosječne zarade u kompanije, a ne kao do sada cijelu zaradu. Prosječna neto zarada u Monteputu sada iznosi 710 eura. Članovi borda imaju četiri-pet sjednica tokom godine.

“Osnovni cilj predloženih izmjena je da se sav profit preduzeća koje osniva država vrati u javni budžet, a ne da se ostvareni profit dijeli bez kriterijuma drugim pravnim licima ili među rukovodiocima, kao što je to sada slučaj u Monteputu”, navedeno je u obrazloženju.

Smatraju da je onemogućavanje borda direktora da dijeli profit drugim i sebi, i njegovo preusmjeravanje u državni budžet u skladu sa mjerama štednje i fiskalnom strategijom Vlade. Naveli su i da za prihvatanje izmjena postoji javni interes s obzirom na stanje javnih finansija.

Razlog za izmjene je i to što Monteput za manje od dvije godine treba da preuzme i dionicu autoputa Smokovac - Mateševo, ukoliko bude završena u predviđenom roku.

“Jasno je da su neophodne dodatne mjere kontrole trošenja novca od naplate putarine kako bi se svaki euro prihoda koristio za vraćanje kredita za gradnju dionice autoputa, i kako bi tekući državni budžet bio što manje opterećen”, navedeno je u obrazloženju za predloge Abazovića i Rudovića.

Osim Nurkovića “bonuse” su dobili prošlogodišnji član borda Kemal Purišić, koji je sada kao ministar odlučivao o raspodjeli dobiti, sada penzioner i bivši ministar Jusuf Kalamperović i treći član borda gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović.

Bonus video: