URA: Vrijeme da se smanje porezi i doprinosi na zarade u Crnoj Gori

904 pregleda 1 komentar(a)
GP URA, Foto: GP URA
GP URA, Foto: GP URA

Za podršku malom i srednjem biznisu u Crnoj Gori treba postepeno smanjivati poreze i doprinose sa sadašnjih 67% na ispod 50% do 2030. godine uz beskompromisno rješavanje problema sive ekonomije, kazali su danas iz Građanskog pokreta URA.

Oni su ovu mjeru, kako navode, predstavili u svom ekonomskom program “Posao za sve” a na ovaj način bi se, smatraju iz ove stranke smanjilo poresko opterećenje privrede i omogućio novi investicioni ciklus domaćim preduzetniima.

“Ovu mjeru bi pratio društveni konsenzus da svi moraju plaćati porez i da se uvodi nulta telarancija za neplaćanje poreza. Godinama slušamo kako je Crna Gora siromašna zemlja. A to naprosto nije tačno! Nismo bogati, ali nismo ni siromašni. Da odgovorno raspolažemo novcem, imali bismo i pristojno školstvo i pristojno zdravstvo i dostojanstvenu socijalnu politiku. Svi moraju imati odgovoran odnos prema državnim porezima a za to je potrebno i da država postane dobar servis svojim građanima”, smatraju oni.

Navode i da je praksa pokazala da bi smanjenje poreskog opterećenja dovelo do povećanja osnovice za oporezivanje i uvećanja prihoda državnom budžetu, te se sa ovim mjerama treba krenuti što prije, ako postoji odgovornost nadležnih.

Zaključuju da bi Vlada Crne Gore trebala što prije da prihvati ovaj prijedlog i da su spremnost za takvim korakom nagovještavali i ranije.

Bonus video: