Uredba EU o zaštiti ličnih podataka obavezna i za crnogorske firme

Prema Uredbi, firme i svi koji traže podatke potrošača i korisnika (datum rođenja, kućna i online adresa, brojevi računa u banci i platne kartice, fotografija...) moraju dobiti pristanak da bi mogli da ih koriste za marketinške ili druge svrhe
532 pregleda 0 komentar(a)
Zaštita ličnih podataka
Zaštita ličnih podataka
Ažurirano: 01.09.2018. 12:23h

Uredbu o zaštiti ličnih podataka (GDPR), koja se primjenjuje u EU od 25. maja ove godine u obavezi su već da primjenjuju crnogorski subjekti iz bankarskog, telekomunikacionog, turističkog i drugih sektora, kao i oni koji posluju na internetu, a pri tom obrađuju podatke građana EU, poručili su iz Agencije za zaštitu ličnih podataka.

Objasnili su da se Uredba odnosi i na crnogorske firme ako imaju sjedište u nekoj od članica EU ili obrađuju lične podatke lica u EU.

"GDPR podrazumijeva obavezu da nivo zaštite ličnih podataka u ovim crnogorskim privrednim subjektima za rezidente EU čiji se podaci obrađuju bude na nivou zaštite u ostalim članicama EU”, objasnili su iz AZLP.

Prema Uredbi, firme i svi koji traže podatke potrošača i korisnika (datum rođenja, kućna i online adresa, brojevi računa u banci i platne kartice, fotografija...) moraju dobiti pristanak da bi mogli da ih koriste za marketinške ili druge svrhe.

Bonus video: