Uskoro će se obraditi sudu: Od januara ni plata, ni odgovora

“Bez plate smo od januara ove godine, a nadamo se mizernoj otpremnini od oko 1.900 i isplati zaostalih zarada. Ako naši apeli ne urode plodom obratićemo se sudu”, poručio je Šćekić
116 pregleda 2 komentar(a)
Štrajk radnika, Foto: Savo Prelević
Štrajk radnika, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.09.2016. 19:37h

Sindikat trgovine SSCG i dva radnika preduzeća S press logistika Vesko Šćekić i Mihailo Perović, koji štrajkuju već sedam dana, očekuju pomoć potpredsjednika Vlade Vujice Lazovića u rješavanju njihovog statusa, jer dosadašnji apeli upućeni Ministarstvu rada nijesu urodili plodom.

“Bez plate smo od januara ove godine, a nadamo se mizernoj otpremnini od oko 1.900 i isplati zaostalih zarada. Ako naši apeli ne urode plodom obratićemo se sudu”, poručio je Šćekić.

Predsjednica Sindikata trgovine Sonja Knežević, organizovala je juče konferenciju za novinare u upravnoj zgradi kompanije Rokšped gdje od 12. septembra štrajkuju Šćekić i Perović. „Šćekić i Perović nijesu htjeli iz svoje firme da pređu u novu S press plus, i ugovor na neodređeno vrijeme zamijene ugovorom na određeno. Šćekić je bio predsjednik sindikalne organizacije u toj firmi i nikakvu obavijest prethodno o promjenama nije dobio“, istakla je Knežević koja je napomenula da je vlasnik preduzeća kompanija Rokšped.

Knežević je dodala da su se uzalud obraćali Inspekciji rada čiji je nadzor, kako tvrdi, bio samo formalan.

„Obraćali smo se Ministarstvu ekonomije i Poreskoj upravi, ali zvaničnih odgovora nije bilo. Prije dva dana smo tražili od potpredsjednika Lazovića da se uključi u rješavanje ovog problema, budući da nijesmo mogli računati na pomoć ministra rada Borisa Marića. Nadamo se da će se Lazović uključiti“, kazala je Knežević.

Perović je samohrani otac četvoro djece, a zbog njegovog neriješenog radnog statusa nemaju ni zdravstveno osiguranje. I Šćekić je otac četvoro djece, a njegova supruga koja je radila u drugoj Rokšpedovoj firmi, u kojoj je pokrenut stečaj, upućena je na biro rada, a nema pravo ni na naknadu za majke sa troje i više djece.

Firma čeka solventnost

Direktor S Pres logistike Časlav Vukčević kazao je „Vijestima“ u telefonskom razgovoru da je ta firma u blokadi od novembra 2015. godine, a on njen direktor od januara ove godine.

„Čim račun bude odblokiran i firma bude solventna, isplatiće se zaostale plate i otpremnine ovim radncima“, naveo je Vukčević.

On je objasnio da im radne knjižice nijesu mogle biti zaključene, a oni proglašeni tehnološkim viškom sve dok im se ne isplate zaostala primanja.

Bonus video: