Usporava investiranje u Porto Montenegro

Plan je bio da se za ovih šest mjeseci investira 6,28 miliona, a uložena dva i po miliona. Istovremeno traje polemika o opraštanju 5,6 miliona eura duga Opštini za komunalije
419 pregleda 5 komentar(a)
Porto Montenegro, Foto: Porto Montenegro
Porto Montenegro, Foto: Porto Montenegro
Ažurirano: 05.07.2018. 19:56h

Od planiranih 6.283.000 eura investicija, na projektu Porto Montenegro u prvih šest mjeseci ove godine realizovano je samo 2.583.000 eura. To piše u Informaciji o realizaciji prioritetnih projekata u oblasti turizma za period januar-jun, a koju je usvojila Vlada. Ovo usporavanje investicija u Porto Montenegru poklopilo sa polemikom u javnosti oko (ne)osnovanosti zahtjeva te kompanije da joj Opština Tivat, shodno ugovoru o kupoprodaji Arsenala iz 2006, oprosti ukupno 5,6 miliona eura dugova na ime komunalija.

Nespremnost gradonačelnice dr Snežane Matijević (DPS) da potpiše taj ugovor uprkos velikim pritiscima koji su dolazili iz Vlade i od novog predsjednika Mila Đukanovića da ona to učini, rezultirali su prošlonedjeljnim pokretanjem inicijative za Matijevićkinu smjenu sa mjesta predsjednice Opštine od njene partije – DPS.

Vlada je u informaciji konstatovala da je kompanija “Adriatic Marinas” koja realizuje projekat Porto Montenegro, u peridu od januara do juna ove godine završila izgradnju nove glavne trafo-stanice koja je krajem maja dobila upotrebnu dozvolu. Završeni su i grubi građevinski radovi na dva nova rezidencijalno-poslovna objekta – „Baia“ krilu kompleksa „Regent Pool Club Resuidences“ i novoj zgradi „Cala“ koja se gradi na lokaciji iza ovog kompleksa. Oba nova objekta ukupne površine od oko 30 hiljada kvadrata, a za koje kao i za prethodno podignuto „Aqua“ krilo komunalije Opštini Tivat nisu plaćene, trebalo bi da budu završena i kupcima predata u maju naredne godine.

Vlada tvrdi da je do sada ukupno u projekat Porto Montenegro investirano 514 mliona eura, čime je značajno premašen originalni investicioni plan koji je predviđao ulaganje od 450 miliona eura.

Vlada, međutim, u investicije računa i 180 miliona eura operativnih troškova (plata zaposlenih, poreza i doprinosa, računa za struju i vodu) koje je Porto Montenegro imao u ovih deset godina poslovanja, dok zapravo kapitalna ulaganja te firme u izgradnju novih sadržaja nautičkog naselja i marine u Tivtu iznose 334 miliona eura.

Prema evidenciji kabineta premijera Duška Markovića (DPS), na projektu Porto Montenegro u kompaniji Adriatic Marinas i njenim kćerkama-firmama trenutno je direktno zaposleno 470 ljudi, od čega su 80 odsto crnogorski, a ostatak strani državljani. Po njima, broj zaposlenih je značajno porastao u odnosu na izvještaj iz posljednjeg kvartala prošle godine, kada je u Adriatic Marinasu i njegovim kompanijama radilo 358 zaposlenih.

Vlada tvrdi da u zaštitarskoj službi Porto Montenegra radi i 59 zaposlenih u firmi „Securitas“ dok je još 754 zaposlena ima u „ostalim kompanijama koje su angažovane na projektu“.

Prosječan broj radnika u maloprodajnim i uslužnim objektima koji funkcionišu u Porto Montenegru tokom sezone, prema zvaničnim podacima Vlade je 326, dok je na jahtama vezanim u marini prosječno u godini dana radno angažovano 415 članova posade.

Najuspješnija, a akumulirani gubitak 57 miliona

Kompanija Adriatic Marinas koja upravlja, kako zvaničnici često govore „najuspješnijom stranom investicijom“ u Crnoj Gori, kompleksom Porto Montenegro, lani je poslovala sa gubitkom 5.574.937 miliona eura. To piše u finansijskim iskazima Adriatic Marinasa objavljenim na sajtu Poreske uprave.

Adriatic Marinas je tokom dosadašnjeg poslovanja nagomilala ukupan gubitak od čak 57.771.341 eura. U finansijskim iskazima stoji i da ta firma već dvije godine ima i „neraspoređenu dobit“ od 16.554.099 eura. Dugoročne obaveze ove firme takođe godinama pokazuju kontinuitet rasta i na kraju 2017. iznosile su čak 74.704.742 eura, od čega su dugoročni krediti 49,2 a „ostale dugoročne obaveze“ 25,5 miliona. Kratkoročne obaveze su lani smanjene za oko 9 miliona u odnosu na kraj prethodne poslovne godine i iznosile su 49,45 miliona eura.

Bonus video: