Ustavni sud još ćuti o taksi euro po euro: Takse u fioci suda dva i po mjeseca

Ustavni sud bi trebalo da se do kraja mjeseca izjasni o ukidanju zakona preko kojeg Vlada uzima euro po euro
19 komentar(a)
telefon, taksa, Foto: Zoran Đurić
telefon, taksa, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 12.09.2012. 11:56h

Sjednica Ustavnog suda će biti održana tokom mjeseca i postoji mogućnost da konačno u dnevni red uvrste i ocjenu ustavnosti Zakona o taksama.

“Vijestima” je iz Ustavnog suda saopšteno da je planirana sjednica za septembar, ali da dnevni red još nije utvrđen.

Prema tom zakonu, dva mjeseca se uzima po euro od svakog građanina koji ima električno brojilo, priključak za kablovsku televiziju i postpejd je korisnik mobilne telefonije. Građanima koji imaju pripejd kartice, odnosno dopunjavaju račune za mobilni telefon, tri mjeseca odbijaju državnu taksu od po euro.

Građanski front je 19. juna predao Ustavnom sudu inicijativu, koju je potpisalo 30.000 građana, zahtijevajući da se ne dozvoli primjena Zakona o taksama od 7. jula. Traženo je i da se ukine odluka Regulatorne agencije za energetiku koja je dopustila da Elektroprivreda naplaćuju gubitke u energetskoj mreži.

30.000 potpisa protiv poreza "euro po euro" >>>

Osim inicijative građana Ustavnom sudu je podnijet i predlog 26 poslanika koji su na taj način, kako je saopštavano, pokušali da spriječe pljačku građana koji svojim novcem treba da popunjavaju deficit u državnom budžetu.

Iz opozicionih partija je ocijenjeno da je zakon, koji je vladajuća garnitura nametnula drađanima, suprotan Ustavu.

U organizaciji Građanski front su očekivali da će Ustavni sud inicijativu, imajući u vidu njenu važnost, ocjenjivati po hitnom postupku. Iz suda su tražili izjašnjenje iz Skupštine, koje je nedavno proslijeđeno.

Korisnici mobilnih mreža ogorčeni: Ovo je pljačka! >>>

Nametom "euro po euro" svaka kuća Vladu časti jagnjetom >>>

Predsjednik Ustavnog suda Milan Marković u julu je kazao da će o inicijativi odlučivati “bez strasti i sa pažnjom” i “nakon brižljive analize”. Tada je saopštio da broj potpisnika koji zahtjevaju izjašnjavanje suda ne utiče na donošenje odluke, ali da će, ipak, imati u vidu veliki broj građana koji je tražio ukidanje zakona.

“S obzirom na značaj predmeta, nastojaćemo, kada se steknu uslovi, da bude prioritet”, kazao je tada Marković.

Advokat Dalibor Kavarić je kazao prije dva i po mjeseca da Ustavni sud ima obavezu da reaguje brzo po pitanju obustave sprovođenja zakona.

"Cilj zakona je da se budžetski deficit prevali na najranjiviju i najosjetljiviju kategoriju stanovništva. Preporučujemo državi da oštricu svog mača i monopol državne prinude, zakone usmjeri na ekstraprofitere, kriminalce, narkodilere i sve koji su se obogatili na muci naroda, a ne na ljude koji jedva sastavljaju kraj sa krajem", naglasio je Kavarić.

Posljednja sjednica Ustavnog suda je održana 12. jula.

Bonus video: