Ustavni sud se još nije izjasnio o ukidanju taksi: Hitno im nije prioritetno

“Vijestima” u Ustvanom sudu nijesu mogli da saopšte ni da li je predmet obrađen i spreman za izjašnjavanje
8 komentar(a)
Ažurirano: 26.09.2012. 13:55h

Ustavni sud nije odlučivao o Zakonu o taksama na prvoj sjednici nakon godišnjih odmora prošlog četvrtka, a nije izvjesno ni kada će se izjasniti o inicijativi da hitno ukine taj zakon, koja im je predata sredinom juna.

“Vijestima” u Ustvanom sudu nijesu mogli da saopšte ni da li je predmet obrađen i spreman za izjašnjavanje.

“Naredna sjednica je planirana za početak oktobra. O predmetima koji će biti uvršteni u dnevni red odlučuje predsjednik suda Milan Marković, a da li je predmet koji se tiče Zakona o taksama završen ne možemo da saopštimo”, odgovoreno je iz Ustavnog suda.

Prema tom zakonu, dva mjeseca se uzima po euro od svakog građanina koji ima električno brojilo, priključak za kablovsku televiziju i postpejd je korisnik mobilne telefonije. Građanima koji imaju pripejd kartice, odnosno dopunjavaju račune za mobilni telefon, tri mjeseca je naplaćena državna taksa od po euro.

Građanski front je u ime oko 30.000 građana prije početka primjene zakona, koji važi od 7. jula, podnio inicijativu za ocjenu njegove ustavnosti, tražeći da se ukine. Isti predlog je podnijelo i 26 poslanika.

Advokat Dalibor Kavarić, koji je aktivan u Građanskom frontu, ocijenio je da Ustavni sud, nažalost, i pored pokušaja da mu ukažu na važnost javnog interesa u tim slučajevima “nije našao za shodno da inicijative uvrsti u dnevni red, već je imao neke druge prioritete”.

“Zakon o taksama izazvao je interesovanje i protest javnog mnjenja što je pokazala i naša inicijativa koju je potpisalo 30.000 građana. Očigledno da je Ustavni sud zaboravio da vrši svoju Ustavom propisanu funkciju”, ocijenio je Kavarić u izjavi “Vijestima”.

"Očigledno da je Ustavni sud zaboravio da vrši svoju Ustavom propisanu funkciju”, ocijenio je Kavarić

On je dodao da je Ustavni sud direktno omogućio Skupštini i Vladi da prođu njihovi predlozi za nezakonito oporezivanje građana.

“Takav način je karajnje neuobičajen i nepoznat u svjetskoj fiskalnoj praksi. Ustavni sud nije našao za shodno da makar odloži primjenu tih zakona i akata do konačne odluke o inicijativama iako je i to vrsta hitnog postupka. Ovakvo njihovo ponašanje daje nam za pravo da tvrdimo da je Ustavni sud propustio da izvrši svoju ustavnu ulogu i da spriječi štetne posljedice”, kazao je Kavarić.

Iz Ministarstva finasija je nedavno saopšteno da je državna kasa u julu, zahvaljujući taksama na SIM kartice i kablovsku televiziju, prihodovala 790.000 eura, ali bez obračunatog priliva od naplate nameta za električna brojila. Oni još nemaju podatak o avgustovskim prihodima.

Ukupni mjesečni prihod od naplate taksi građanima i one za ugostiteljske objekte u kojima je dozvoljeno konzumiranje duvana iznosi 1,2 miliona eura.

Odugovlačenje šteti građanima

Pasivnost Ustavnog suda je, istakao je advokat Kavarić, nemoguće je razumjeti naročito kada se zna koliko su građani osiromašeni i koliko većini svaki euro znači.

“Smatramo da je odmor dugo trajao, a kako je inicijativa bila dovoljno ozbiljna trebalo je da o njoj odlučuju početkom septembra, kad je već propuštena prilika da se sudije odmah izjasne”, rekao je Kavarić.

Galerija

Bonus video: