Usvojen predlog SNP-a o rješavanju problema KAP-a

Od 56 prisutnih poslanika za za je glasalo 42, protiv 14, a uzdržanih nije bilo
62 pregleda 37 komentar(a)
Ažurirano: 29.04.2013. 23:11h

Poslanici Skupštine Crne Gore usvojili su SNP-ov prijedlog zaključaka za rješavanje problema u Kombinatu aluminijuma Podgorica KAP. Od 56 prisutnih poslanika za za je glasalo 42, protiv 14, a uzdržanih nije bilo.

Glsasalo se nakon što je na Skupštini završena rasprava o predlogu zaključaka za rješavanje problema u podgoričkom Kombinatu aluminijuma (KAP), a Odbor za ekonomiju, finansije i budžet izjasnio o podnijetim amandmanima.

Debata u Skupštini Crne Gore o vladinoj informaciji i predlozima zaključaka SNP-a koji bi u krajnjem trebalo da opredijele budućnost Kombinata aluminijuma i nikšićkih Rudnika boksita, ni nakon četiri sata rada, nije dala konkretne odgovore i zaključke o budućnosti dvije kompanije.

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić, u više navrata danas, zatražio je danas od poslanika da predlože konkretna rješenja za rješenje ovog gorućeg problema u ekonomiji, ali za sada nije mogao naći podršku ni u opoziciji ni u dijelu vladajućeg SDP-a, Bošnjačke stranke i Liberalne partije.

Poslanici SNP Aleksandar Damjanović i Velizar Kaluđerović eksplicitno su više puta saopštili da ta stranka svojim predlozima ne podržava isplatu ruskog vlasnika u KAP-u iznosom od 40 miliona eura.

Iz SNP-a sad tvrde da nisu za to da se Rusima isplati 40 miliona eura! >>>

"Gašenje KAP-a košta najmanje 250 miliona eura, a još oko 100 miliona najmanje za sanaciju zaštite sredine“, tvrdi Damjanović.

On je istakao da ta stranka neće u koaliciji „ni sa DPS-om ni sa SDP-om“, i pozvao sve parlamentarne stranke da se izmjere na novim parlamentarnim izborima.

"Nema nijednog centa isplate CEAC-u“, poručio je Damjanović i naglasio da bi Vlada trebalo da padne nakon juče objavljenog izvještaja Državne revizorske institucije (DRI).

"Kada se govori da je KAP prodat za 48,5 miliona zaboravlja se da je kupac preuzeo 90 miliona dolara prema glavnim povjeriocima, 70 miliona prema ostalim dobavljačima, da je EPCG isplaćeno nakon privatizacije 16,5 miliona“

Poslanik DPS-a Zoran Vukčević poručio je da je KAP veoma važan za crnogorsku ekonomiju i da čini više od 50 odsto domaćeg izvoza.

"Kada se govori da je KAP prodat za 48,5 miliona zaboravlja se da je kupac preuzeo 90 miliona dolara prema glavnim povjeriocima, 70 miliona prema ostalim dobavljačima, da je EPCG isplaćeno nakon privatizacije 16,5 miliona“, dodao je Vukčević.

U jednom trenutku ministar ekonomije otvoreno je prigovorio predsjedavajućem Skupštine o načinu kako vodi debatu i upozorio ga da ga je jedan poslanik nazvao čak „poštarom CEAC-a“.

Kavarić je poručio da su neistinite tvrdnje iz tabora SDP-a da jeza spas KAP-a potrebno 263 miliona eura novog novca građana i napomenuo da će trošak prema CEAC-u iznositi svega 40 miliona, a da će isplatu tog duga servisirati KAP.

Ministar ekonomije rekao je da je plaćanje 103 miliona eura kredita KAP-a pokrivenih državnim garancijama “ neizbježno“

"Vidim samo da moramo da plaćamo i ne znamo dokle? I to je naša besmislena situacija... Traži se od nas da vjerujemo u nešto što nikako ne može imati dobar kraj. Reći da mora da se održi robna proizvodnja u KAP-u da bi imali robni izvoz isto je što i reći da su kolonije imale mnogo veći robni izvoz nego sada kada to nijesu kada. I da je mnogo bolje reći da su kolonije, a ne slobodne države. To vam je ta logika stvari, a mismo ovdje kao država u problemu“, rekao je za govornicom predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić.

"Danas 2013. ne znamo ni mi koliki su dugovi KAP-a, kao ni oni koji su ga kupili. Zato nam je potrebna analiza ministre koju vi nijeste uradili“, dodao je Pajović

Poslanik SDP- Damir Šehović pitao je ministra Kavarića da li zna od koga KAP povlači struju, a ne plaća je mjesecima, i zašto je Vlada skrivala informaciju da bi spašavanje KAP-a kroz dodatna ulaganja značio direktno “kršenje odredbi Sporazuma o pridruživanju i pristupanju Crne Gore Evrpskoj uniji, ali nije dobio konkretan odgovor na ta pitanja.

Filip Vuković, poslanik DPS-a rekao je da najvrijednije što Crna Gora ima metalursko-rudarsko-energetski kompleks.

"Ukoliko izgubimo KAP izgubićemo ono što je najvrijednije u našoj ekonomiju i našem repro lancu...Možda je neko namjerno htio da nas destabilizuje...Ako to sačuvamo naša pokolenja imaće budućnost“, tvrdi Vuković.

"Ne znamo ni šta imamo, ni koliki su dugovi KAP-a": Pajović, Foto: Luka Zeković

Darko Pajović predsjednik Pozitivne CG poručio je ministru da mi „ne znamo ni šta imamo, ni koliki su dugovi KAP-a“.

"Danas 2013. ne znamo ni mi koliki su dugovi KAP-a, kao ni oni koji su ga kupili. Zato nam je potrebna analiza ministre koju vi nijeste uradili“, dodao je Pajović.

Njegov kolega šef poslaničkog kluba Pozitivne Crne Gore Mladen Bojanić pozvao je ministra ekonomije i Vladu da, ukoliko nisu u stanju da ispitaju poslovanje i dugove KAP-a, prenesu ovlašćenja na poslanike da oni to urade, što nije naišlo ma odobravanje u redovima SNP-a.

Andrija Popović, poslanik Liberalne partije smatra da je svaka rasprava o budućnosti KAP-a bespredmetna kada nema valjanog eleborata o opravdanosti njegovog daljeg poslovanja.

"Svih 630 građana taoci su KAP-a“, poručio je Popović i podsjetio na njegovu staru debatu iz parlamenta kada se otvoreno založio za zatvaranje KAP-a i sanaciju životne sredine koja je zbog aluminijumske proizvodnje kontaminirana decenijama.

Šansa za nove penzionere KAP-a

Na predlog SNP-a u dnevni red sjednice koja je počela juče uvršten je predlog dopune Zakona o penzijsko –invalidskom osiguranju koji bi trebalo da ponovo omogući penzionisanje prekobrojnih radnika u KAP-u, ali i Željezari i rudnicima, gdje težina posla omogućava benificirani radnih staž.

Poslanik SNP-a Neven Gošović objasnio je da dopunom navedenog Zakona treba omogućiti ljudima sa 30 godina staža i 20 godina efektivnog rada steknu pravo na prijevremenu penziju, kao i invalidima rada sa 30 godina staža i 10 godina efektivnog rada, na radnim mjestima sa otežanim uslovima rada.

Gošović je naveo, takođe, da su današnji rudari i metalurzi u neravnopravnom položaj u odnosu na bivše radnike koji su status penzionera pod povlašćenim uslovima stekli u drugoj polovini 2011. godine.

Galerija

Bonus video: