Usvojen Predlog sporazuma o snižavanju cijena rominga

Sporazum, kako je navedeno u Predlogu, pet zemalja regiona potpisuju shvatajući značaj koji za društveni i ekonomski prosperitet imaju elektronske komunikacione usluge i želeći da postignu visok nivo zaštite potrošača, konkurencije i transparentnosti na tom tržištu
1 komentar(a)
roming, Foto: Shutterstock.com
roming, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 25.09.2014. 19:19h

Vlada je danas usvojila Predlog sporazuma o sniženju cijena rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama između nadležnih ministarstava Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije koji bi trebalo da bude potpisan u ponedjeljak u Budvi.

Sporazum, kako je navedeno u Predlogu, pet zemalja regiona potpisuju shvatajući značaj koji za društveni i ekonomski prosperitet imaju elektronske komunikacione usluge i želeći da postignu visok nivo zaštite potrošača, konkurencije i transparentnosti na tom tržištu.

Ministarstva su, prema Sporazumu, saglasna da maksimalne cijene usluga rominga treba sniziti do nivoa koji važi u Evropskoj uniji odnosno cijena utvrđenih Uredbom o romingu u javnim mobilnim komunikacionim mrežama unutar EU.

“Ministarstva su saglasna da se maksimalne cijene usluga rominga snize u fazama, prema dinamici i nivou maksimalnih cijena. Ministarstva će u roku od 30 dana od potpisivanja sporazuma pokrenuti procedure dopuna zakona o elektronskim komunikacijama zemalja potpisnica, tako da se cijene roming usluga u zemljama potpisnicama ovog sporazuma regulišu na recipročnoj osnovi”, navedeno je u Predlogu.

Sporazum je otvoren i njemu mogu pristupiti sve države regiona, Evropske unije i druge, zaključivanjem aneksa po istoj proceduri po kojoj je on zaključen.

Regulatori i operatori će snositi troškove sopstvenih aktivnosti preduzetih u cilju realizacije Sporazuma.

Svaka zemlja potpisnica može da istupi iz Sporazuma nakon šest mjeseci od dostavljanja obavještenja nadležnim ministarstvima zemalja potpisnica.

Bonus video: