Usvojen Zakon o ličnom stečaju

LP smatra da se njihovim predlogom pruža šansa da prezaduženi građani imaju bolju budućnost i život bez pritiska
94 pregleda 4 komentar(a)
novac, dokumenta, ekonomija, Foto: Shutterstock
novac, dokumenta, ekonomija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 31.07.2015. 18:54h

Poslanici su večeras usvojili Zakon o ličnom stečaju potrošača kojim je Liberalna partija tražila da prezaduženi građani imaju mogućnost da kroz stečaj u određenom vremenskom roku vrate dugove prema bankama, lizing kućama, komunalnim preduzećima, elektroenergetskim kompanijama.

Usvajanjem Zakona o ličnom stečaju potrošača, stvoriće se, kako je ranije ocijenjeno, realni preduslovi, ne samo dalje harmonizacije legislative sa propisima EU, već će se i praktično Crna Gora svrstati u društvo najnaprednijih država koje su do sada usvojile slično zakonsko rješenje.

“Ovaj zakon omogućiće prezaduženim građanima da imaju realnu šansu da na efikasan način servisiraju svoja dugovanja i da organizuju sebi i svojoj porodici izvjesniju budućnost”, rekli su ranije iz LP.

Centralna banka (CBCG) smatra da uvođenje instituta ličnog bankrota, uprkos prednostima, nosi brojne nedostatke, te da građani za rješenje finansijskih problema imaju na raspolaganju mogućnosti koje im nudi Zakon o dobrovoljnom finansijskom restrukturiranju.

Prema predlogu LP, stečaj može da se pokrene ako je potrošač insolventan što znači da je trajno nesposoban da izmiruje svoje obaveze. Postupak stečaja sprovodi se nad imovinom potrošača, izuzev primarne stambene u kojoj živi.

LP smatra da se njihovim predlogom pruža šansa da prezaduženi građani imaju bolju budućnost i život bez pritiska, kao i da je cilj da se nauče da žive u skladu sa primanjima i da troše onoliko koliko zarađuju.

Očekuju da bi njihov predlog doveo do smanjenog broja postupaka pljenidbe imovine insolventnih građana i do većeg stepena namirenja potraživanja povjerilaca.

Bonus video: