Usvojena deklaracija: Zajedno protiv Vladinog plana za otimanje zemlje - Vijesti.me
PROTIV PRAVNOG NASILJA

Usvojena deklaracija: Zajedno protiv Vladinog plana za otimanje zemlje

Večeras je počelo potpisivanje deklaracije, a kampanju će nastaviti narednih dana

Božidar Čarmak, Naše ognjište
Božidar Čarmak, Naše ognjište (Foto: Savo Prelević)

Grupa građana Naše ognjište i nevladine organizacije Matica Boke i Mogul iz Ulcinja usvojile su deklaraciju o zaštiti privatne svojine, stečenih prava i otpora pravnom nasilju, kako bi pokušali da spriječe Vladu da im novim zakonima o ekspropijaciji oduzima zemljište po skraćenom postupku i bez prethodne isplate pravične naknade.

Vlada je krajem januara usvojila predlog dopune zakona o ekspropijaciji i u februaru ga poslala Skupštini. Njime bi Vlada dobila mogućnost da oduzima imovinu za javni interes kojeg bi sama utvrdila, a on može biti i izgradnja turističkih i stambenih objekata, ali i smanjenje javnog duga. Kako taj zakon nije imao prolazak u Skupštini jer su protiv bili iz opozicije i SDP-a, počela je priprema novog zakona sa sličnim rješenjima samo za lokalitet Buljarica.

Večeras je počelo potpisivanje deklaracije, a kampanju će nastaviti narednih dana. Predstavnik grupe građana Naše ognjište Božidar Čarmak kazao je da su dobili podršku i od nekoliko drugih organizacija i grupa građana iz više gradova.

“Pokazali smo da nas nije sramota što smo vlasnici imovine i da ne nosimo stigmu da smo državni neprijatelji zašto što ne dozvoljavamo da ostanemo bez đedovine na ovakav način”, kazao je Čermak  “Vijestima”.

Nakon što je pokrenuta kampanja protiv izmjena zakona, premijer Milo Đukanović je vlasnike  nazvao reketašima koji investitore ucjenjuju visokim cijenama za svoje zemljište.

Iz Evropske komisije su tada upozorili Vladu na moguće kršenje standarda EU u toj oblasti. Predsjednik Skupštine je tada vladin predlog nazvao staljinističkim.